Bursa Nefes Alamıyor

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İl Başkanlığı, Bursa’da son günlerde artan hava kirliliğine dikkat çekti.

Bursa Nefes Alamıyor
İl örgütü adına Bursa eş sözcüleri F. Özen Çerençe ve A. Serdar Esen tarafından yapılan açıklamada, temiz havanın temel insan hakkı olduğu vurgulanırken, yöneticiler acilen tedbir almaya çağrıldı. Açıklamada, “Bir zamanların havası, suyu temiz yeşil Bursa’sı artık çok geride kaldı. Bir yandan plansız sanayileşme ve yapılaşma sonucu “yeşil” yok olurken, su kaynakları ticarileştirilerek halkın elinden alındı. Havamız da her geçen gün biraz daha kirlenerek yaşamı etkileyecek boyutlara ulaştı. Sanayide denetim olmaması, trafik ve ulaşım meseleleri, doğalgazın pahalı olması sebebiyle halkın ucuz kömüre yönelmesi sonucu, henüz kışın başında olmamıza rağmen, hava kirliliği alarm veriyor. Son bir ay içerisinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ölçümleri hemen her gün hava kalitesinin “hassas” veya “sağlıksız” olduğunu gösteriyor. Normali 80 olan hava kalite endeksi 200’ün üzerinde. 10 Aralık C. Tesi günü hava kalitesi “kötü” olarak ölçüldü. Bunun anlamı, hava kalitesinin, tedbir alınmasını gerektirecek seviyede olması. 11 Aralık Pazar günü ise hava kalitesi “sağlıksız” idi, yani hava kalitesi sağlığımızı olumsuz etkileyebilecek seviyede” denildi.

Açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü son beş yılda hava kirliliğinin yüzde 8 arttığını açıklamış. Dünyada her yıl 3 milyon kişi hava kirliliği sebebi ile erken ölmekte. Türkiye’de ise hava kirliliği daha hızlı artıyor. 2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye’de yılda 33 bin 300 kişi hava kirliliğine bağlı sebeplerden ölüyor. Bu rakamın 14 bini kalp krizi, 10 bini felç, 6 bini akciğer kanseri, geri kalanı ise KOAH ve solunum yolları hastalıkları. Aynı yıl trafik kazalarından ölen insan sayısı ise 3 bin. Bursa, şu anda Türkiye’nin hava kirliliğinin en yoğun olduğu beş ilinden biri, ancak kent yöneticilerimiz ne yazık ki konuya duyarlı davranmıyor. Hava kirliliğine en çok katkıda bulunan sanayide denetimler yapılması, kalitesiz kömür kullanımının engellenmesi, doğal gaz fiyatlarında indirim yapılması, toplu taşımayı özendirici tedbirler alınması, trafikte yeni düzenlemeler yapmak akla ilk gelen tedbirler. Kuşkusuz termik santral düşüncesinden tümüyle vazgeçilmesi gerekiyor. Bursa’yı yönetenler çok acil tedbir almalıdırlar. Yollara, binalara, reklam giderlerine para harcamaktan kaçınmayanları acilen hava kalitesini düzeltecek tedbirleri almaya çağırıyoruz. Temiz hava temel insan hakkıdır” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA