ASO Başkanı Özdebir'den 'Büyüme' Açıklaması

Özdebir: '15 Temmuz darbe girişimi ve terör olayları nedeniyle büyümenin 3. çeyrekte düşük gelmesini bekliyorduk' 'Büyüme beklediğimizden de düşük geldi, bu kadar sert bir düşüşü öngörememiştik'

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 15 Temmuz darbe girişimi ve terör olayları nedeniyle büyümenin 3. çeyrekte düşük gelmesini beklediklerini belirterek, 'Büyüme beklediğimizden de düşük geldi, bu kadar sert bir düşüşü öngörememiştik.' ifadesini kullandı.

Özdebir, yazılı açıklamasında, yılın üçüncü çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi.

15 Temmuz darbe girişimi, azalan turist sayısı, terör olayları ve zayıf dış talep nedeniyle büyümenin 3. çeyrekte düşük gelmesini beklediklerini belirten Özdebir, işletmelerin faaliyet karlarında geçen yıla göre yaşanan azalmanın da daralmaya işaret ettiğini bildirdi.

Özdebir, büyümenin beklediklerinden de düşük geldiğini ancak bu kadar sert bir düşüşü öngöremediklerinin altını çizerek, '27 çeyrektir büyüyen ekonomi, 2009 yılından beri ilk kez küçüldü. 3. çeyrekte hane halklarının tüketim harcamalarında ve ihracatta meydana gelen ciddi düşüş büyüme hızını negatife çekmiştir. Devlet harcamalarında meydana gelen yüzde 24'e yakın artış ise ekonomik küçülmenin daha da kötü olmasını engellemiştir.' görüşünü aktardı.

- 'TÜİK'in revizyonunun zamanlaması kötü'

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), milli gelir hesaplama yönteminde yaptığı revizyonun zamanlamasının kötü seçildiğine dikkati çeken Özdebir, 'Değişiklik için yılbaşı beklense daha iyi olurdu. Yeni seriye kriz yılı olan 2009 fiyatlarıyla başlanmış olması da talihsiz bir seçim olmuştur. Yeni ve eski çeyreklik büyüme hızları arasında önemli farklar görülmektedir.' ifadesini kullandı.

Özdebir, 3. çeyrekte imalat sanayinde üretimin yüzde 3,2 azaldığını hatırlatarak, sanayide işler kötüyken, ekonominin iyi olmasının mümkün olmadığını vurguladı. Yatırımlardaki yüzde 0,6'lık düşüşün, reel sektörde beklentilerin olumsuz, morallerin bozuk olduğunu gösterdiğine değinen Özdebir, 'Terörün de yapmak istediği budur. Bu nedenle moralimizi yüksek tutup, işlerimize yoğunlaşmamız gerekmektedir. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ekonomik destek paketinin de bu beklentileri olumluya çevirmede rol oynayacağını düşünüyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA