ASO Başkanı Özdebir Açıklaması 'Büyüme Beklediğimizden De Düşük Geldi'

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, “Büyüme beklediğimizden de düşük geldi” dedi.

Ankara SANAYİ Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir 3. çeyrek büyümeyi değerlendirdi. Büyümenin beklediklerinden de düşük geldiğini belirten Özdebir, “15 Temmuz hain darbe girişimi, azalan turist sayısı, terör olayları ve zayıf dış talep nedeniyle biz büyümenin 3. çeyrekte düşük gelmesini bekliyorduk. İşletmelerin faaliyet kârlarında geçen yıla göre yaşanan düşüş de bir daralmaya işaret ediyordu. Ancak bu kadar sert bir düşüşü öngörememiştik. 27 çeyrektir büyüyen ekonomi 2009 yılından beri ilk kez küçüldü. 3. çeyrekte hane halklarının tüketim harcamalarında ve ihracatta meydana gelen ciddi düşüş büyüme hızını negatife çekmiştir. Devlet harcamalarında meydana gelen yüzde 24’e yakın artış ise ekonomik küçülmenin daha da kötü olmasını engellemiştir” ifadelerini kullandı.

TÜİK’in milli gelir hesaplama yönteminde yaptığı revizyonun zamanlamasının kötü seçildiğini kaydeden Özdebir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Değişiklik için yılbaşı beklense daha iyi olurdu. Yeni seriye kriz yılı olan 2009 fiyatlarıyla başlanmış olması da talihsiz bir seçim olmuştur. Yeni ve eski çeyreklik büyüme hızları arasında önemli farklar görülmektedir. Örneğin yeni seriye göre ekonomi bu yılın ilk iki çeyreğinde yüzde 4,5 büyümüş görünüyor. Eski seriye göre büyüme 1. çeyrekte yüzde 4,7, 2. çeyrekte ise yüzde 3,1 idi.”

3. çeyrekte imalat sanayiinde üretimin yüzde 3,2 azaldığını hatırlatan Özdebir, “Sanayi üretimi milli gelirin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Sanayide işler kötüyken ekonominin iyi olması mümkün değildir. Yatırımlardaki yüzde 0,6’lık düşüş reel sektörde beklentilerin olumsuz, morallerin bozuk olduğunu göstermektedir. Terörün de yapmak istediği budur. Bu nedenle moralimizi yüksek tutup, işlerimize yoğunlaşmamız gerekmektedir. Geçtiğimiz günlerde açıklanan ekonomik destek paketinin de bu beklentileri olumluya çevirmede rol oynayacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.
Kaynak: İHA