Arslan, Pancar Üreticilerinin Sorunlarını Dinledi

Babaeski Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, pancar üreticilerinin istek ve sıkıntılarını dinledi.

Oda binasında gerçekleştirilen toplantıya, Şeker-İş Sendikası Alpullu Şube Başkanı Orhan Saltık ve yönetim kurulu üyeleri ile şeker pancarı üreticileri katıldı.

Saltık, pancar üreticileri adına toplantıda yaptığı konuşmada, pancar üreticilerinin sorunlar yaşadıklarını söyledi.

Alpullu Şeker Fabrikası kantarının kapanması ve kota kısıtlamasının yapılması ile daha büyük sorunlar oluştuğunu ifade eden Saltık, bunun sadece Kırklareli'ni değil, Trakya'yı etkilediğini kaydetti.

Bölge üreticilerinin pancar ekmekte imtina etmeye başladığını aktaran Saltık, 2013'ten bu yana 450 bin ton üretimden 16 bin tona kadar düştüğünü belirtti.

Bir an önce iyileştirici tedbirlerin alınması gerektiğini bildiren Saltık, şöyle konuştu:

'Kantarların kapatılması ve akabinde de kotaların kısıtlanması ile büyük sorun haline geldi. Bu tüm Trakya bölgesini kapsayan bir sorundur. Kantarlarımız kapatıldığından çiftçilerimiz bıktırılmış olup, pancar tarımından kopma noktasına gelmişlerdir. Alpullu Şeker Fabrikası 1926 yılından 2013 yıllarına kadar çalıştığı bu yıllarda pancar ekim sahalarından elde edilen yaklaşık 450 bin ton pancardan günümüze bakıldığında 16 bin tonlara kadar düşmüş bulunmaktadır. Trakya bölgesine sağladığı katma değeri, istihdamı, nakliyesiyle, tarlada çalışan işçisiyle birçok insana ekmek kapısı olmuştur. Tüm yetkililere ve en başta siyasi parti temsilcilerine, Pankobirlik, sivil toplum örgütleri, ziraat odaları, köy muhtarlarına sesleniyorum, Trakya'nın tek şeker fabrikası yok edilmek üzere buna gelin hep birlikte 'dur' diyelim.'

Arslan da bölge üreticilerinin sorunları yönünde çalışmalar yapacaklarını kaydetti.

Kaynak: AA