Türk Ezgileri 'Arya Tadında' Dinleyiciyle Buluşacak

Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçısı soprano Selva Erdener, topluluğu 'Turkuvaz Beşlisi' ile piyano, klarnet, kanun, kontrbas ve vurmalı çalgılar eşliğinde vereceği konserde, türkü ve şarkıları yorumlayacak Soprano Erdener: 'Özellikle Turkuvaz Beşlisi ile yaptığım beste ve türkülerden oluşan konserler çok büyük ilgi görüyor. Türk soprano olarak en büyük idealim, bu toprağın türkü ve şarkılarını evrensel boyuta taşımak'

YILDIZ AKTAŞ - Anadolu türküleri ve şarkıları, soprano Selva Erdener'in sesinden ''arya tadında'' dinleyicilerle buluşacak.

Ankara Devlet Opera ve Balesi sanatçılarından Erdener ile ''Turkuvaz Beşlisi'', 13 Aralık Salı günü Opera Sahnesi'nde konser verecek.

Erdener'e, piyanoda İzmir Devlet Opera ve Balesi Orkestrası Şefi İbrahim Yazıcı, klarnet ve saksafonda Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı Başkanı Ekrem Öztan, kontrbasta yine Ankara Devlet Konservatuvarı Kontrbas Sanat Dalı Başkanı Alper Müfettişoğlu, kanunda Ahmet Baran ve vurmalı çalgılarda Burak Çakır eşlik edecek.

Soprano Erdener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Turkuvaz Beşlisi'' topluluğunun, ilk kurulduğu dönemde Turgay Erdener'in eserlerini ve türkü uyarlamalarını yorumladığını söyledi.

Daha sonra başka eserlerle repertuvarını zenginleştiren toplulukla, yurt içi ve dışında konser ile festivallere katıldıklarını belirten Erdener, yurt dışında Türkçe şarkılar ve türkülerin sevilmesini istediklerini ifade etti.

Uzun zamandır Türkçe şarkılar repertuvarı üzerine çalıştığını anlatan Erdener, bu çalışmaların ürünü olan şarkılar ile grubun ilk albümü 'Nereye Aşkım'daki eserleri de konserde seslendireceğini dile getirdi.

- 'Gençleri de konserlerimize bekliyoruz'

Sanatın hayatı güzelleştirici etkisinin yabana atılmaması gerektiğine işaret eden Erdener, özellikle eğitim çağındaki gençlerin, sadece matematik veya fen bilimlerinde başarılı olunca önemsendiğini söyledi.

Ancak sanatın her dalının gençlerin ruhunda yepyeni ve güzel açılımlar yapabileceğini vurgulayan Erdener, bu nedenle gençleri de konserlerinde görmek istediklerini belirtti.

Konserde, yakından bilinen halk türkülerinin uyarlamalarının yanı sıra çağdaş Türk bestecilerden Yalçın Tura, Turgay Erdener, Melahat İsmayilova ve İbrahim Yazıcı'nın eserlerini seslendireceğini anlatan Erdener, şunları kaydetti:

'Avrupa'nın pek çok ülkesinde, ABD'de ve yurdumuzun birçok bölgesinde konserleri gerçekleştirdim. Uzun süredir Devlet Opera ve Balesinde birçok opera eserinde sahneye çıkıyorum. Yaptığım konserlerde en ilgi çekenler, şarkılarımız ve türküler oldu. Özellikle Turkuvaz Beşlisi ile yaptığım beste ve türkülerden oluşan konserler, çok büyük ilgi görüyor. Türk soprano olarak en büyük idealim, bu toprağın türkü ve şarkılarını evrensel bir boyuta taşımak. Yurdumun her köşesinde evrensel bir biçimde bu eserleri halkla buluşturmak için pek çok konser yapmak istiyorum.'

Erdener, 'Opera şarkıcılığının benim üzerimde şarkı söylerken yadsınamaz bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Ama şunu da çok iyi biliyorum ki halkımız, şarkının sözünü dinler. Şarkıcılık hayatımın en başından beri kendime özgü bir söyleme biçimi oluşturmaya gayret ettim, şarkının sözünü en iyi şekilde duyurmak, ne dediğini anlatmak, dinleyiciyle bir bağ kurmak için kendimce en iyi yol bu.' ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA