'Enver Paşa'nın Siyasi Ve Askeri Faaliyetleri' Konferansı

Türk Ocakları Kırklareli Şubesi'nce 'Enver Paşa'nın Siyasi ve Askeri Faaliyetleri' Konferansı düzenlendi.

Ocak binasında düzenlenen konferansa, Tarih Araştırmacısı Murat Gültekin, Yakın Tarih Uzmanı Ender Korkmaz, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında etkin olan asker ve siyaset adamı Enver Paşa'nın torunu Burak Sadıkoğlu katıldı.

Korkmaz, konferansta yaptığı konuşmada, Enver Paşa'nın Osmanlı döneminin en önemli şahsiyetlerinden biri olduğunu belirtti.

Enver Paşa'nın askeri okulu bitirmesinin ardından isteği ile Manastır'da göreve başladığını ifade eden Korkmaz, o dönemlerde Manastır'ın en yoğun çatışmaların yaşandığı bir bölge olduğunu söyledi.

Görev süresi boyunca Enver Paşa ve idaresindeki askerlerin dönemin Bulgar, Rum ve Arnavut eşkıyalarıyla çok önemli çatışmalara girdiğini aktaran Korkmaz, çatışmalardan büyük başarılar elde ettiğini kaydetti.

Askeri görevinin büyük bölümünü idaresindeki askerle dağda eşkıyalarla çatışarak geçirdiğini anlatan Korkmaz, Enver Paşa'nın 1922 yılında katıldığı bir çatışmada şehit düştüğünü bildirdi.

Enver Paşa hakkında birçok yanlış bilgi yer aldığını bildiren Korkmaz, şöyle konuştu:

'Enver Paşa, tarihi anlamda önemli bir şahsiyet. Kimilerine göre Enver Paşa hiçbir karış bile toprak kaybetmeyen Sultan Abdülhamit'i Yahudilerle işbirliği yaparak indiren hain bir ittihatçı. Kimilerine göre Enver Paşa bir hayalci ve hayali peşinde 90 bin askeri bir kurşun bile attırmayarak ölümüne sebep olan bir katil. Bunların hiçbiri doğru değil. 1881'de doğan ve 1922'de şehit olan önemli bir şahıs Enver Paşa. Askeri hayatına başlamasının ardından, İstanbul’da genelkurmay dairesinde ordunun ıslahıyla görevlendiriliyor. Ancak kendi isteği ile Manastır'da görev yapmak istemiştir. Çünkü Manastır Osmanlı döneminde en yoğun çatışmaların yaşandığı bölgedir. O dönemde Manastır bölgesinde Bulgar, Rum, Arnavut çeteleri gibi ayrımcı unsurlar en yoğun faaliyetlerini gösteriyorlardı. Enver Paşa elinde çok rahat bir askerlik yapma imkanı olurken, en yoğun bölgeye gidiyor. Enver Paşa, Manastır'da kendi birliğini kurarak dağdaki çetelerle mücadele etmeye çıkıyor.'

Enver Paşa'nın dağda yatarak, kurşunlara hedef olarak, pusu atarak çetelerle mücadele ederek çok büyük başarılar elde ettiğini belirten Korkmaz, Birinci Dünya Savaşı'nın yenilgi ile sonuçlanması üzerine, Almanya ve Rusya'da Türk halklarının bir araya getirilmesi amaçlı pek çok mücadelede bulunduğunu ifade etti.

Korkmaz, 'Enver Paşa, Sovyet hükümetinin desteğini kaybettikten sonra Orta Asya'daki Türk halklarını ayaklandırmak amacıyla gittiği Türkistan'da Bolşeviklere karşı yaptığı bir çatışmada şehit oldu.' dedi.

Enver Paşa'nın torunu Sadıkoğlu da dedesinin Osmanlı Devleti için önemli görevlerde bulunduğunu belirtti.

Ülkeyi ve milleti düşmanlardan korumak adına görev yaptığı bölgede çetelerle savaşa girdiğini ve büyük başarılar elde ettiğini aktaran Sadıkoğlu, dedesinin başarılardan gurur duyduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA