Yarım Asırdır Ayakkabı Tamir Ediyor

Bafra'da yaşayan 62 yaşındaki Alaaddin Ocakküçük, yarım asırdır ayakkabı tamirciliği yaparak geçimini sağlıyor.

Küçük yaşlarda başladığı ayakkabı tamirciliğinde 50 yılı geride bırakan Ocakküçük, fabrikasyon üretim nedeniyle artık pek kimsenin ayakkabısını tamir ettirmediğini belirtti.

Ocakküçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayakkabıcı tamirciliğinin kendisine dedesinden miras kaldığını söyledi.

Mesleğinin ilk yıllarında ayakkabı zanaatına olan ilgiye değinen Ocakküçük, 'Eskiden 5 günde bir ayakkabı yapardık. Şimdi fabrikada 2 dakikada bir ayakkabı yapılıyor. Kirasını veremez olunca iş yerimi kapatıp Kemalpaşa Mahallesi'nde bulunan pazar yerinde küçük bir tezgah açıyorum.' dedi.

Pazarda ayakkabı tamir ederek geçimini sağlamaya çalıştığını dile getiren Ocakküçük, 'Eskiden günde 20-25 çift ayakkabı tamiri yapardım. Şimdi kimse ayakkabısını tamire getirmiyor. Bazen 3-5 çift tamir eder olduk. Vatandaşlarımız çok mecbur olmadıkça ayakkabılarını tamir ettirmiyor.' diye konuştu.

Ocakküçük, eşinin geçirdiği rahatsızlık sonucu yaşamını yıllardır yatağa bağımlı şekilde sürdürdüğünü anlatarak, 'Eşimin ilaç masrafları, bakımı var. Bunları karşılamak zorundayım. Bu meslek sayesinde yıllarca evime ekmek götürdüm ama artık mesleğimiz yok olmaya yüz tuttu. Ben de yapabildiğim kadar mesleğimi sürdüreceğim.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA