MARKA'dan Doğu Marmara'nın Gelişimine 110 Milyon Liralık Destek

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, 6 yılda, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce ve Bolu'da 192 milyon lira bütçeli 868 projeye yaklaşık 110 milyon lira destek sağladı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ayhan: 'Sanayinin itici gücü olan bölgemizdeki girişimci sayısını artırmayı, bölge üretiminin nitelikli hale gelmesini, yüksek teknolojik üretimi hedefliyoruz. Türkiye'nin ihracatının yüzde 15'ini tek başına yapan bölgemizde sanayinin yüksek teknolojik üretimle katma değer oranını artırmak istiyoruz'

KADİR YILDIZ - Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), bölgesindeki firmaların küresel rekabetteki yerini güçlendirmek için Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce ve Bolu'da 192 milyon lira bütçeli 868 projeye yaklaşık 110 milyon lira katkı sağladı.

MARKA Genel Sekreteri Mustafa Ayhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgenin kalkınmasına katkı vermek için çalıştıklarını söyledi.

2010 yılından bu yana faaliyet gösteren ajansın, firmalara mali ve teknik destekler sağladığını anlatan Ayhan, sanayinin lokomotifi olan Doğu Marmara'yı daha da ileri götürmek istediklerini ifade etti.

Ayhan, 'Bölgemiz makine, imalat, otomotiv, otomotiv yan sanayinde yoğun çalışmalar yürütüyor. Ajans olarak bölge dinamiklerini harekete geçirecek şekilde sanayi ve üretimde bölgenin olması gereken yeri belirlemek için gayret gösteriyoruz. Sanayinin itici gücü olan bölgemizdeki girişimci sayısını artırmayı, bölge üretiminin nitelikli hale gelmesini, yüksek teknolojik üretimi hedefliyoruz. Türkiye'nin ihracatının yüzde 15'ini tek başına yapan bölgemizde sanayinin yüksek teknolojik üretimle katma değer oranını artırmak istiyoruz.' diye konuştu.

- 'İthal bağımlılığı olan sektörlerde yerli üretimi teşvik ediyoruz'

Yüksek teknolojik üretimle katma değer oranını artırmaya dönük çalışmalara ağırlık verdiklerini dile getiren Ayhan, sektör raporları doğrultusunda eylem planları yürüttüklerini belirtti. Ayhan, şunları kaydetti:

'Mali destek programlarıyla bölgeyi hibe desteğiyle sübvanse etmeye çalışıyoruz. Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce ve Bolu'da 192 milyon lira bütçeli 868 projeye yaklaşık 110 milyon lira destek sağladık. Bunun sektöre katkısı 200 milyon liralık yatırım olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bölgedeki üretimin niteliğinin hem teknoloji düzeyinin artırılması hem de ihracat hedeflerinin artırılması temel amaçlarımız arasında. Bunun yanında ithal bağımlılığı olan sektörlerimizde yerli üretimi teşvik edecek ve bölgede üretimi sağlayacak çalışmalarımızı paydaşlarımızla yapıyoruz.'

- Kalkınma için yaşayan, üreten ve öğrenen bölge

Sanayide nitelikli istihdamın artırılması amacına dönük olarak, çeşitli eğitim faaliyetleri yürüttüklerini anlatan Ayhan, bunun için Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Sürekli Eğitim Merkezi aracılığıyla değişik branşlarda 50-55 bin kişiye eğitim verdiklerini söyledi.

Bölgedeki kalkınmanın düzenli olması için bölgenin 'yaşayan, üreten ve öğrenen bölge' olması gerektiğini belirten Ayhan, 'Bu eksende bölgeyi 2023 vizyonu çerçevesinde daha iyi yerlere taşıma gayreti içindeyiz. Dünya ile rekabet edecek sektörleri desteklerken sektörler arasında iş birliğini artırıyoruz. KOSGEB ile girişimci eğitimleri sağlarken, kadın, çocuk ve genç girişimciliği noktasında da gelecek dönemde çalışacağız. Girişimciliği çocuktan başlayarak besleyip daha da artırmayı planlıyoruz. Çocuk girişimci eğitimlerimiz bölgede devam edecek.' dedi.

Kaynak: AA