Kullandığı Kamyon Ve Otobüslerin Maketini Yapıyor

Balıkesir'in Gönen ilçesinde uzun süredir kamyon ve otobüs şoförlüğü ile muavinlik yapan Erdal Pulluk, evinin arkasındaki küçük atölyede bu araçların maketlerini yapıyor Marangoz ve mobilya atölyelerinde açığa çıkan çıta, sunta gibi parçaları toplayan Pulluk, kamyon ve otobüslerin birebir küçüğünü makete uyguluyor.

RIDVAN TANDOĞAN - Gönen ilçesinde 36 yıldır kamyon ve otobüs kullanan ve muavinlik yapan Erdal Pulluk, bu araçların birebir ahşaptan maketlerini yapıyor.

Pulluk (61), AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşap eşyalara, el işçiliğine ve maketlere küçüklüğünden bu yana ilgi duyduğunu söyledi.

Maket yapma konusunda eğitim almadan araştırmaları ve çabalarıyla kendini geliştirdiğini ifade eden Pulluk, makette ilgi odağının da kamyon, tır ve otobüs gibi büyük araçların olduğunu anlattı.

Pulluk, Gönen'de 1978 yılında işe başladığı kaplıca tesisinden 2001'de emekli olduğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

'1980'de ağır vasıta ehliyeti alarak, bu işimin dışında kamyon, tır ve otobüs şoförlüğü de yaptım. Emekli olduktan sonra şoförlük ve muavinlik yapmayı sürdürdüm halen de devam ediyorum. Aralarında sevdiğim modeller var. Eskiyen bu araçları maketlerde yaşatmaya çalışıyorum. Birebir aynısı tasarlayıp maketlerini yapıyorum. Tekerleğinden jantına, iç döşemelerin dış tasarımına hatta ışıklandırma sistemlerine kadar eksiksiz yapmaya çalışıyorum. Karar verdiğim kamyonu metreyle ölçüyorum, sonra birebir küçük maketini yapıyorum.'

- Atık ahşap parçalarla yapıyor

Pulluk, ilk maketini 26 yıl önce yaptığını anlatarak, 'Bu modeli dorsesiyle yapıyorum. Marangoz ve mobilyacı arkadaşlarımızın işe yaramaz diye çöpe attıkları sunta, çıta ve tahta parçalarını değerlendiriyorum. Evimin arkasında oluşturduğum küçük atölyede kullandığım, muavinlik yaptığım araçların maketini yapıyorum.' dedi.

1980 ve 1990'lı yılların meşhur kamyon ve otobüslerinin uzun yıl şoförleri için nostalji olduğunu belirten Pulluk, 'Bunların maketlerini yaptım. Yaptıkça dinleniyorum, mutlu oluyorum. Maketleri evimde koruyorum. El emeğine saygı duyan, önem veren firmalara, markalara ve bazı dostlara hediye verdiklerim de oldu. Maket filomu görenler hayran kalıyor.' diye konuştu.

Kaynak: AA