Kırklareli'nde Yumurtaya Zam Gelmedi

Kırklareli'nde yumurta üreticileri ihracattaki artış nedeniyle Türkiye genelinde artan yumurta fiyatlarını tüketiciye yansıtmadı.

Yumurta üreticisi Kadir Tetik, Türkiye'de artan yumurta fiyatlarından Kırklarelili tüketicilerin etkilenmeyeceğini söyledi.

Kırklareli'nde üretilen organik köy yumurtalarının yaklaşık bir yıldır 50 kuruştan satıldığını belirten Tetik, ihracatı bahane edip fiyatları yükseltmediklerini aktardı.

Vatandaşın taze ve ucuz yumurta tüketmesi için çaba gösterdiklerini anlatan Tetik şöyle konuştu:

'Biz kendi yumurtamızı ürettiğimiz için ihracat artışından kaynaklanan fiyat artışlarından etkilenmedik. Biz günde 800 yumurta üretiyoruz. Türkiye'de son haftalarda tanesi 50 kuruş olan yumurta 1 liraya yükselirken bir yaklaşık 2 yıldır ürettiğimiz yumurtalarımızı 50 kuruşa satmaya devam ediyoruz. Biz üreticiler ihracatı hiç bir zaman fırsata çevirmeyeceğiz.

Açıkçası fiyatların artmasına da bir anlam veremedik. Türkiye'de üretilen yumurtalar İran, Suriye gibi ülkelere ihracat ediliyor. Haliyle iç pazar etkileniyor ama biz kendi yumurtamızı ürettiğimiz için fiyatlardan etkilenmedik. İstanbul'dan da bir çok toptancı bizimle iletişime geçerek ürettiğimiz yumurtaları almak istiyor.'

Tetik ayrıca, ürettikleri yumurtaları toptancılara değil, tüketicilere ucuz olarak vermekte kararlı olduklarını, fiyatların en fazla daha 2-3 hafta zamlı seyredeceği ön görüsünde bulunarak bu işin fırsata dönüştürülmemesi gerektiğini belirtti.

Halk pazarında yumurta satan Levent Ayna da köy yumurtasına bir yıldır zam yapmadan sattıklarını açıkladı.

Kaynak: AA