İstanbul'da Kudüs Konferansı

Osmanlı devletinin Kudüs'ü fethinin 500. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen 16. Uluslararası Kudüs Araştırmaları Konferansı başladı.

'Osmanlılar ve Kudüs' temasıyla Fatih Belediyesi Ali Emiri Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve 2 gün sürecek konferansa, Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği'nin yanı sıra 10 ülkeden çok sayıda akademisyen ve Türkiye'deki üniversitelerden yaklaşık 500 öğrenci katıldı.

Konferansın açılışında konuşan Karadaği, 'Bizlere okullarda Osmanlıların işgalci olduğu öğretildi ancak bu bizim inancımıza göre büyük bir iftiradır. Osmanlıların politikası, Batı'yı fethetme yönünde olmuştur. Onları Doğu'ya yönlendiren şey ise Safevilerin Bağdat'ı işgal etmesidir.' dedi.

Kudüs'ü Hazreti Ömer'in fethettiğini, Selahaddin Eyyübi'nin de Haçlılardan temizlediğini aktaran Karadaği, Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim'in ise onu evrenselleştirdiğini kaydetti.

İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi İslami İlimler Bölümü Başkanı Abdulmuttalip Arpa ise Türkiye'deki Arapların, Türklerin Filistin meselesine olan aidiyet hissini büyük oranda artırdığına vurgu yaptı.

Kudüs üzerinde maddi ve fikri düzeyde bir işgal olduğunu ifade eden Arpa, bu işgale karşı akademik çalışmalarla ve Kudüs meselesini yeniden gündeme getirecek yeni bir strateji belirleyerek mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: AA