Iğdır'da CITES Hakkında Bilgilendirme Semineri Düzenlendi

Iğdır’da Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürlüğünce Türkiye’den yurt dışına kaçırılan ekosistem zenginlikleri konulu seminer düzenlendi.

Iğdır'da CITES Hakkında Bilgilendirme Semineri Düzenlendi
Iğdır’ın Aralık ilçesinde bulunan Dilucu Gümrük Müdürlüğünde, Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürlüğünce Türkiye’den yurt dışına kaçırılan ekosistem zenginlikleri konulu seminer düzenlendi.

Düzenlenen seminerde bir konuşma yapan Iğdır Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Mete Türkoğlu ülkenin sahip olduğu kaynak değerleri, doğadan yabani canlıların ve onlara ait parçaların yetkili makamların izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkartılması biyokaçakçılık veya diğer adıyla biyokorsanlık olduğunu belirterek, “Biyokaçakçılık nedeniyle tür sayısı ve bu türlere ait bireylere ilişkin kaybımız her geçen gün artmaktadır. Ülkemizin doğasından toplanan bitki ve hayvan örnekleri, dünya pazarında satılmaktadır. Ülkemize özgü birçok bitkinin de düşük fiyatlarla yurt dışına satıldığını, orada işlendikten sonra onlarca kat fazlası ödenerek ilaç olarak geri alındığı bilinmektedir. Bunlara örnek vermemiz gerekirse, vipera barani (kafkas engereği) zehrinin tıpta kullanıldığı biliniyor ve yurt dışına kaçırılıyor. Soğanlı bitkiler: tıp, gıda, endüstri, peyzaj gibi pek çok alanda kullanılmaktadır. Etken maddeleri üzerine yapılan çalışmalar sonucu diğer ülkelerde patentlenmektedir. Anadolu, lalesin anavatanıdır. Hollanda, lale ve diğer soğanlı bitkileri ülkemizden götürerek üretimini yapmaktadır. Bütün dünyaya Hollanda tarafından pazarlanmakta olan Türk çiçekleri Hollanda ekonomisine önemli bir katkı sağlamaktadır. Anadolu, buğdayın ana vatanıdır. İnsan beslenmesinde temel gıdaların başında gelen buğdayın yabani akrabaları, hastalıklara, kuraklığa ve tuzluluğa direnç genleri taşıdığından yabancı araştırmacıların ilgi odağıdır. Bir tek gen, milyon dolarlarla ifade edilmektedir. ABD, ülkemizdeki yabani buğdaylardan hastalıklara dayanıklılık genlerini alıp kendi bitkilerine aktararak geliştirdikleri çeşitlerden yıllık 50 milyon dolar gelir elde etmektedir” dedi.

Daha sonra seminerde, Türkiye’den yurt dışına çıkartılmak istenen hayvan ve bitki kaçakçılığı ile ilgili görsellere de yer verildi.

Kaynak: İHA