Dünya Turizm Forumu Akdeniz Zirvesi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Türel: 'Birbirine benzeyen, birbirinin tekrarı, fabrikasyon, standart ürünlü hizmetlerin yerini kişiselleşmiş ürünlere bırakması gerekiyor. Teknoloji ve sanayi sektöründe bile ürünleri kişiselleştirebiliyorsak, turizm gibi bir sektörde bu imkanı en üst seviyede değerlendirmemiz gerekiyor. Antalya'ya gelen ziyaretçileri müşteri gibi görmenin ötesine geçmeliyiz. Onlar bizim dostumuz. Öyle görmeli ve dostluk, gönül köprülerine yatırım yapmalıyız' Belek Turizm Yatırımcıları Birliği Başkanı Öztürk: 'Avrupa'nın bir çok şehrinden hatta hemen hemen bütün şehirlerden daha güvenliyiz. En güzel oteller bizde, en uygun fiyatlar da bizde. Hizmet Avrupa'daki örneklerinden kat kat fazla. Peki neden turist gelmiyor? Bir şeyler yapmak zorundayız' DenizBank Genel Müdürü Ateş: 'Turizmde o kadar önemli bir yatırım var ki yıllar ne olursa olsun, sıkıntılar ne olursa olsun aşılacağına dair inancımız var. Bankacılık sektörünün turizme desteği çok önemli. Turizm 2017'de bu yıldan daha iyi olacaktır'

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, 'Birbirine benzeyen, birbirinin tekrarı, fabrikasyon, standart ürünlü hizmetlerin yerini kişiselleşmiş ürünlere bırakması gerekiyor. Teknoloji ve sanayi sektöründe bile ürünleri kişiselleştirebiliyorsak, turizm gibi bir sektörde bu imkanı en üst seviyede değerlendirmemiz gerekiyor. Antalya'ya gelen ziyaretçileri müşteri gibi görmenin ötesine geçmeliyiz. Onlar bizim dostumuz. Öyle görmeli ve dostluk, gönül köprülerine yatırım yapmalıyız.' dedi.

Antalya'nın Belek Turizm Bölgesi'ndeki Regnum Carya Otel'de gerçekleştirilen Dünya Turizm Forumu Akdeniz Zirvesi, 15 ülkeden 750 sektör temsilcisinin katılımı ile başladı.

Forumun açılışında konuşan Türel, 2016'da önemli misafirler ağırladıklarını ve bu sayede yurt dışı ile Türkiye arasındaki iş birliği ve dayanışmanın daha da güçlendiğini belirtti.

Türkiye'nin son 20 yılda ortalama yüzde 8 civarında büyüdüğüne işaret eden Türel, bu büyümenin Avrupa ve dünya ortalamasının üzerinde gerçekleşmesiyle bir rehavet oluştuğunu ve bu rehavetten bu yıl kurtularak daha fazla gayret etmeyi, çalışmayı yeniden hatırladıklarını kaydetti.

Hükümetin bu yıl turizme doğrudan destek verdiğini hatırlatan Türel, tanıtım çalışmalarını daha güçlü şekilde gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Turizm konuşulacaksa doğru adresin Antalya olduğunu vurgulayan Türel, forumda yeni trend ve teknolojilerin ele alınmasının önemine değindi.

Antalya turizminin artık yeni temalara ihtiyaç duyduğunu anlatan Menderes Türel, 'Antalya her şey dahil turizmini en yüksek seviyeye taşıdı. Turizmin artık insani, kültürel boyutunu zenginleştirecek yeni bir modele geçmeliyiz. Birbirine benzeyen, birbirinin tekrarı, fabrikasyon, standart ürünlü hizmetlerin yerini kişiselleşmiş ürünlere bırakması gerekiyor. Teknoloji ve sanayi sektöründe bile ürünleri kişiselleştirebiliyorsak turizm gibi bir sektörde bu imkanı en üst seviyede değerlendirmemiz gerekiyor. Antalya'ya gelen ziyaretçileri müşteri gibi görmenin ötesine geçmeliyiz. Onlar bizim dostumuz. Öyle görmeli ve dostluk, gönül köprülerine yatırım yapmalıyız. Antalya olarak böyle bir hamleyi gerçekleştirecek güçteyiz.' diye konuştu.

Turizmin bütün oyuncuları olarak Hükümet, yerel yönetim, turizmciler ve yabancı ziyaretçiler ile çok güçlü birtakım olduklarına dikkati çeken Türel, 'Tek yapmamız gereken, daha fazla bir araya gelmek ve daha fazla çalışmaktır.'' dedi.

Yeni yılın Antalya için yenilikler yılı olmasını ve uluslararası barış ve kardeşliğin güçlenmesini dileyen Türel, 'İnsanlar konuşa konuşa anlaşır. Elbette birbirimizi eleştireceğiz. Biz de eleştiri yapacağız bize de eleştirecekler. Medeni ortamlara yakışan, eleştiriler yapılsa da ilişkilerin kesilmemesi, askıya alınmamasıdır. Medeniyet tartışmayı, eleştirmeyi gerektirir. 'Küstüm ben oynamıyorum' demek medeni ortamların meselesi hiç değildir. Bu zirveler bu anlamda çok önemli bir fırsattır.' ifadesini kullandı.

- Rezervasyonlar artıyor

Belek Turizm Yatırımcıları Birliği Başkanı Fikret Öztürk ise bu yıl golf turizminde yüzde 35 azalma görüldüğünü belirterek, Almanya ve Avusturya gibi ülkelerden gelen rezervasyon artışlarının önemli olduğunu, ilerleyen aylarda bu artışın devam edeceğini beklediklerini bildirdi.

Turistlerin politik nedenlerle gelmek istemediklerini belirttiklerini ancak en önemli engelin terör olduğuna değinen Öztürk, şöyle devam etti:

'Antalya'da Avrupa ülkelerinin hiçbirinden daha fazla terör olayı olduğunu söyleyemeyiz. Antalya'da turizme karşı terör olayı bugüne kadar olmadı. İnşallah bundan sonra da olmaz. Bu konuda Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Belediye Başkanı Türel ve emniyetimize teşekkür ediyorum. Çok hassaslar. Avrupa'nın bir çok şehrinden hatta hemen hemen bütün şehirlerden daha güvenliyiz. En güzel oteller bizde, en uygun fiyatlar da bizde. Hizmet Avrupa'daki örneklerinden kat kat fazla. Peki neden turist gelmiyor? Bir şeyler yapmak zorundayız.'

Otelcilere '500'er bin dolar bir araya getirelim, yurt dışındaki basınla dirsek teması sağlayalım' önerisinde bulunduğunu aktaran Öztürk, yurt dışındaki basınla PKK ve FETÖ'cülerin dirsek teması sağladığını, onların yaptığının 10'da birini turizmcilerin yapamadığını savundu.

Öztürk, 'Turizm dernekleri olarak bir araya gelelim desek bırak 500 bin doları her otelden 5 bin dolar istesek herkes bir tarafa kaçar. En az kaybı olanın 2-3, en fazla kaybı olanın ise 30 milyon dolar kaybı var. Bu kaybı en iyi şekilde atlatmanın yolu Antalya'yı tanıtmaktır. Terör olmadığını göstermektir. Terör azaldığı zaman turist sayısının da artacağına inanıyorum. Devletimiz teröristin üzerine çok sert bir şekilde gidiyor. Gittikçe de onların gücü düşüyor. Turizmciler olarak da üzerimize düşen görevleri yapmalıyız.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Sıkıntılar ne olursa olsun aşılacağına dair inancımız var'

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş de Türkiye'nin son 15 yılda önemli krizler, terör ve deprem olayları yaşaması, komşularındaki sıcak savaşlar ve siyasi olaylar ile darbe girişimlerine rağmen esnek ve dayanıklı bir ülke olduğunu belirtti.

Ateş, Türkiye'nin Marmaray, üçüncü boğaz köprüsü, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü, Kıbrıs Barış Suyu Projesi, otoban projeleri, İstanbul Havalimanı, Akkuyu Nükleer Santrali gibi büyük projelere imza attığını anımsattı.

Turizmin zor bir dönemden geçtiğine dikkati çeken Ateş, şunları söyledi:

'Türkiye'nin turizm varlığı 80 milyar doların üzerinde. Bunlara marinalar, limanlar, oteller ve küçük pansiyonlar dahil. Bu varlığı gözardı edemeyiz. Bunu yaşatmak, kollamak, ileriye doğru büyütmek zorundayız. Turizmde o kadar önemli bir yatırım var ki yıllar ne olursa olsun, sıkıntılar ne olursa olsun aşılacağına dair inancımız var. Bankacılık sektörünün turizme desteği çok önemli. Turizm 2017'de bu yıldan daha iyi olacaktır. Bu yıl Türkiye'ye gelmeyen turistler başka ülkelere akın etti. Bu turistler Türkiye'nin servis kalitesi, hizmeti ve yapıların yeniliğini düşündüğünde yine 'Türkiye' diyorlar başka bir şey demiyorlar. Rusya için de Avrupa ülkeleri için de böyle. Türkiye Doğu Akdeniz'in kirlenmemiş tek köşesi. Güvenlik endişeleri vardır ama alınan çok ciddi tedbirler var. Turizm 50'den fazla yan sektöre destek oluyor. 1 milyondan fazla kişiye istihdam sağlayan turizm Türkiye'nin cari açığı ile işsizliğin en önemli panzehiri. Ümidimizi asla kaybetmemek lazım. Başka ülkemiz yok. 2017 ve 2018 yılları belki zor geçecek ama gelecek günler bizimdir, Türkiye ve Türk turizminindir.'

Zirve kapsamında moderatörlüğünü BBC World News'in sunucusu Kasia Madera'nın yaptığı oturumlarda sınır güvenliği, turizmin çok kanallı kullanımı, destinasyon düğünlerinde yükselen trendler, seyahat endüstrisi için ödeme sistemlerinde yeni fırsatlar, resort turizminde değişen algılar, seyahat endüstrisi için ödeme sistemlerinde yeni fırsatlar, Avrupa piyasalarına yeni bakış ve yaklaşımlar, turizm endüstrisinde teknolojik çözümler, büyük spor etkinliklerinin tartışılacak.

Programı Dünya Turizm Forumu Başkanı Bulut Bağcı ve eski bakan Egemen Bağış da takip etti.
Kaynak: AA