Başkan Savaş Açıklaması 'Hatay'ın Teşvik Programına İhtiyacı Var'

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Ortadoğu’daki hadiselerden dolayı ekonomisinin negatif yönde en çok etkilenen şehirlerin başında Hatay’ın olduğunu söyledi.

Başkan Savaş Açıklaması 'Hatay'ın Teşvik Programına İhtiyacı Var'
Hatay Payas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Yunus Kendir, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ı kahvaltıda ağırladı.

Payas OSB yönetim kurulu ve sanayicileri ziyaret eden Başkan Savaş, sanayicilerin sorunlarını dinledi ve çözüm yolları için istişarelerde bulundu.

Payas OSB’nin yollarının asfaltlanması talebi üzerine Başkan Savaş, en kısa sürede asfaltlamanın yapılacağı müjdesini verdi. Gündemle alakalı dolar konusunu ve buradaki demir çelik sektörünün içinde bulunduğu durumu ve bundan sonraki süre içerisinde nasıl bir tablo izleneceği konusunda iş adamlarıyla istişarede bulunduklarını söyleyen Savaş, “Temennimiz hem Hatay’ımızda ve hem de ülkemizde huzurla birlikte ekonomik şartların iyiye gitmesi dolar’ın Türk lirası üzerindeki baskısının azalması ve iş dünyasının önünün açılması. Biliyorsunuz bir de 5,5 yıldır Hatay, iş dünyası, esnafı, tüccarı gittikçe kısırlaşan bir ekonomi ile karşı karşıya bunun de nasıl çıkarız. Devletimizin ve hükümetimizin Hatay’a bakışı nasıl olur. Hatay ile ilgili alacağı kararlarda buraya aynı Gaziantep ve diğer 22 ile göstermiş oldukları teşvik programını buraya uygulayabilirler mi bunları konuştuk. Bizim 5,5 yıl öncesine kadar iyi bir ekonomimiz vardı. Teşvik kapsamına ihtiyacımız yoktu. Ama şu anda Hatay bu Suriye ve Ortadoğu’daki hadiselerden en fazla negatif yönde etkilenen şehirlerin başında geliyor. 2 tane sınır komşumuz var. 13-14 ülkeye Suriye ve Suriye sonrasında ticaretimiz var. Bütün bunlar durma noktasına geldiği için hem iş dünyamız oraya gönderdiği teknolojik ürünleri, demir çelik sektörü, çimentoyu, filtreyi gönderememekte. Aynı zamanda hububat, yaş sebze konusunda da ihracatımız durma noktasında. Lojistik sektörümüz çok hasar aldı. Bitme noktasına geldi. Tam bu anda bizimde devletimizden ve hükümetimizden Hatay adına beklentilerimiz var. Bunu her platformda söylüyoruz. En çok ihtiyacımız olduğu dönem bu dönem inşallah bizim müesseselerimiz, iş dünyamız ayakta kalıp yatırım yapabilecek pozisyonda kalırsak Suriye ve Ortadoğu meselesi hallolduktan sonra Türkiye için en kazançlı bölge Hatay bölgesi olacak. Bizim buradaki iş dünyasının ticaret adamlarının da o Suriye’deki savaşın bittiği dönemde ayakta kalmış olması yatırım yapabilmiş olmayı ve oradaki yatırımlara hazır olması gerekir. Bunları konuştuk. Bütün derdimiz bütün çabamız Hatay’daki moral motivasyonun ve ekonomik kaygıların negatiften pozitife çevrilmesi ve Hatay’ın ayakta kalabilmesi. Ben Payas OSB Başkanımızı ve yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımızı, iş dünyamızı tebrik ediyorum. Bu zor şartlar altında 5,5 yıldır ayakta kalmak ve geleceğe umutla bakmak konusunda gerçekten iyimserler. Bu iyimserliklerini devletimizin ve hükümetimizin desteklemesini bekliyoruz" dedi.

Payas ve bölgedeki sanayicilerin yer sorununa alternatif olup olmadığı konusunu da değinen Başkan Savaş, şöyle devam etti:

“Biz bir yıldır 1/5 bin, 25 bin ve 100 binliğe kadar çalışmalar yapıyoruz. Tabi bütün iş dünyamızdan, OSB’lerimizden, resmi kurumlarımız belediyelerimizden kendileriyle ilgili beklentileri alıyoruz. Alternatiflerini alıyoruz. 5 binlik ve 100 binliğe kadar olan haritalarda onlarında bu beklentilerini karşılamak istiyoruz. Şu anda görünen en büyük beklenti Hassa tarafında büyük bir sanayi sitesi yatırımları orada toplayıp yaklaşık 3,5 yıldır hükümetimizin de açıklamış olduğu Hassa’dan Payas’a doğru tünel yapılırsa birçok ilimiz, sahillerimiz, denizimiz, limanlarımız baya kısalarak buluşuyor. Bu buluşmadan Hassa’daki o sanayi sitesi de önemli bir pay alacaktır. Ben yatırımcılarımızın daha çok deniz kenarından Hassa’ya geçmesini ve Hassa’da yapılacak bu yatırımda Hatay’da en az 50-60 bin kişi kapasiteli iş istihdam sağlanacağını bununla birlikte birçok yatırımcının Hassa’ya geleceğini düşünüyoruz. Büyük ihtimal en önemli yapacağımız organizasyon Sayın Valimizin de, bizim de bu konuda çalışmaları var. Ortaklaşa iş dünyamızla birlikte Hassa’da yapacağımız o önemli yatırım merkezi buradaki iş dünyamızı da büyük katkı sağlayacaktır. Çünkü hem çevre kirliliği, insanların hastalıklardan uzaklaştırılması adına da burası çok doydu. Burada termik santrallerimiz var demir çelik sektörümüz büyük bir kısmı bura ve Osmaniye’de. Sanayiyi biraz dağıtmak lazım. Hem istihdam, hava, özellikle çevre şartlarından dolayı daha sağlıklı yaşayabilir seviye de olması içinde dağıtmak lazım.”

Payas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Kendir de Başkan Savaş’a ziyareti ve sanayicileri dinleyerek sorunların çözümüne katkı vereceği için teşekkür etti.
Kaynak: İHA