Anayasa değişiklik teklifi Meclis'te...İşte o 21 madde

AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı anayasa değişiklik teklifi 316 imzayla TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a sunuldu. Meclis'e sunulan Anayasa değişiklik teklifinin ana hatları da netleşti.

Anayasa değişiklik teklifi Meclis'te...İşte o 21 madde
Anayasa değişiklik teklifi Meclis'te...İşte o 21 madde
AK Parti Grup Başkanvekilleri Mustafa Elitaş, Naci Bostancı ve Mehmet Muş ile Genel Sekreter Abdulhamit Gül, AK Parti-MHP uzlaşmasıyla hazırlanan anayasa değişiklik teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı İsmail Kahraman'a sundu. 

Teklif, Meclis'te 330-367 aralığında oyla kabul edilirse referanduma gidilecek. 367 ve üzeri oyla kabul edilirse Anayasa değişikliği için referanduma gidilmesine gerek kalmayacak.

TEKLİFİN ANA HATLARI NETLEŞTİ
Teklifte hem yönetim sistemi hem de yargı ve seçimlerle ilgili önemli değişiklikler var.

BAŞBAKANLIK KALDIRILACAK
Teklifle, Cumhurbaşkanı yürütmenin başı olacak. Başbakanlık kurumu kaldırılacak.Cumhurbaşkanı'nın bir veya daha çok yardımcısı olacak.Cumhurbaşkanı'nın bir siyasi parti ile bağı olabilecek. Bunu yasaklayan madde anayasadan çıkarılacak.

CUMHURBAŞKANI'NA KARARNAME ÇIKARMA YETKİSİ
Cumhurbaşkanı'nın kararname çıkarma yetkisi olacak.Cumhurbaşkanı'na Meclis'i fesih yetkisi verilecek bu durumda kendi görevi de sona erecek.Cumhurbaşkanı tıpkı bakanlar gibi soruşturulabilecek, milletvekillerinin oylarıyla Yüce Divan'a gönderilebilecek.

Anayasa değişiklik teklifi Meclis'te...İşte o 21 madde



MİLLETVEKİLİ SAYISI ARTACAK
Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkarılacak. Seçilme yaşı 18'e indirilecek. Yedek milletvekilliği uygulaması getirilecek. Bu değişiklikler 2019'da uygulamaya girecek.

TEKLİFTE YARGI İLE İLGİLİ BÖLÜMLER DE VAR
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) üye seçim yöntemi değişecek. Üyelerin yarısını Cumhurbaşkanı, diğer yarısını Meclis seçecek. Meclis'teki seçimde 5'te 3 çoğunluk aranacak. İki turda bulunamazsa üye kura ile belirlenecek.

ASKERİ YARGI KALDIRILACAK, AYM'NİN ÜYE SAYISI 15'E İNECEK
Askeri yargı tamamen kaldırılacak. Askeri yargıdan gelen üyelerin çıkarılmasıyla Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) üye sayısı 15'e inecek.

MGK'NIN YAPISI DEĞİŞECEK
Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) da yapısı değişiyor. Jandarma Genel Komutanı, MGK üyeliğinden çıkarılacak.

2019'DA ÜÇ SEÇİM GÜNDEMDE
Anayasadan 'Yerel seçimlerle genel seçimler arasında bir yıl kalırsa iki seçim aynı anda gerçekleşir' maddesi çıkarılacak. Böylece yerel seçimler Mart 2019'da yapılabilecek.
Genel seçimler de cumhurbaşkanlığı seçimleriyle birlikte 2019 yılının Kasım ayında yapılacak.