Ambulans Şöförlüğünün İnceliklerini Meslektaşlarına Aktarıyor

Çocukluk hayali olan ambulans şoförlüğündeki başarıyla öne çıkan Özlem Yanık, İzmir'deki kadın meslektaşlarına ileri sürüş tekniği dersleri vermeye başladı Yanık: 'Riskli ve heyecanlı bir iş, hem taşıdığınız hastaların hem ekip arkadaşlarımızın can güvenliği için dikkatli olmak zorundayız. Beni en çok mutlu eden ise bir insanın can kurtarmak'

TEZCAN EKİZLER - Çocukluk hayali olan ambulans şoförlüğünü gerçekleştirmek için sağlık meslek lisesine giden İzmirli Özlem Yanık, gösterdiği başarıyla meslektaşlarına ileri sürüş dersleri vermeye başladı.

Yanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedesi ve amcalarının şoför olduğunu, çocukluğundan bu yana büyük araçları kullanmaya ilgisinin olduğunu, siren çalması ve can kurtarması nedeniyle ambulanslarla ise özel olarak ilgilendiğini anlattı.

Ambulans şoförlüğü hayalini gerçekleştirmek için sağlık meslek lisesine gittiğini, Acil Tıp Teknisyenliği bölümünden mezun olduktan sonra 2007 yılında İzmir 112'de çalışmaya başladığını dile getiren Yanık, Sağlık Bakanlığının yönetmelik değişikliğiyle şoförlük hayalinin gerçek olduğunu söyledi.

İzmir'in ilk kadın ambulans şoförleri arasında yer aldığını dile getiren Yanık, işini tutkuyla yapması ve hiç kazasının bulunmaması gibi nedenlerle ambulans şoförü eğitmeni olarak çalışmaya başladığını aktardı.

Ambulans şoförlüğü yapmak isteyen, ehliyeti olmasına rağmen ambulans kullanma deneyimi bulunmayan meslektaşlarını eğittiğini anlatan Yanık, Ülkü Yarış Pisti ve Urla'da uygulamalı yürüttükleri eğitimlerde ileri sürüş, güvenli sürüş, kaygan zeminde ambulans kullanma ve hastayı sarsmadan araç kullanma gibi teknikleri paylaştığını aktardı.

Yanık, hayalindeki mesleği yaptığı için çok mutlu olduğunu, ambulans kullanırken kendisini çok özgür hissettiğini söyledi.

Ambulans kullanmanın riskli ama bir o kadarda heyecanlı birşey olduğunu söyleyen Yanık, 'Küçük yaşlardan bu yana en büyük isteğim ambulans kullanmaktı. Şimdi arkadaşlarıma eğitim vermeye de başladım. Riskli ve heyecanlı bir iş, hem taşıdığınız hastaların hem ekip arkadaşlarımızın can güvenliği için dikkatli olmak zorundayız. Beni en çok mutlu eden ise bir insanın can kurtarmak.' diye konuştu.

Yanık, eğitim verdiği sürücü adaylarına dikkatli olmanın önemini öğrettiğini aktararak, 'Kadınsanız ve trafiğe çıkıyorsanız bazı şeylere 1-0 eksik başlıyorsunuz, araç kullanan kadınlarla ilgili bazı ön yargılar var ama bence kadınlar erkeklere göre daha başarılı araba kullanıyorlar' dedi.

- Kadınların herşeyi başardığını gösteriyoruz'

Ambulans sürüş eğitimi alan Acil Tıp Teknisyeni (ATT) Özlem Çamurlu (23), sürüş eğitimini bir kadından almanın büyük avantaj sağladığını, hem teknik hem sosyal problemlere karşı hazır olduklarını ifade etti.

Kursiyerlerden Eylem Avar da 15 yıldır ATT görevlisi olduğunu, ambulans kullanmak istemesi nedeniyle eğitime katıldığını belirterek, 'Oğullarıma 'Annem ambulans kullanıyor' deme gururunu yaşattığım için mutluyum.' dedi.

Kaynak: AA