AK Parti İl İnsan Hakları Başkanları Birim Toplantısı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay: 'Biz, Kürt sorununu gerçekten bitirdiğimiz için 'Kürt sorunu yoktur' diyoruz. Kürt sorununun özü, Kürtçe üzerindeki yasaktır, Kürt kimliğinin inkarıdır, Kürtler üzerindeki asimilasyondur, Kürtlere karşı yapılan ayrımcılıktır' 'Bütün Kürt kardeşlerimiz de rahatlıkla şunu söyleyebilir, 'evet, bugün ne benim Kürtçem inkar ediliyor ne ben Kürt olarak inkar ediliyorum ne de Kürtçe üzerine en ufak bir yasak var.' Bugün devlet televizyonlarında dünyanın en kaliteli Kürtçe yayını, TRT televizyonlarında yapılmaktadır'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, 'Biz, Kürt sorununu gerçekten bitirdiğimiz için 'Kürt sorunu yoktur.' diyoruz. Kürt sorununun özü, Kürtçe üzerindeki yasaktır, Kürt kimliğinin inkarıdır, Kürtler üzerindeki asimilasyondur, Kürtlere karşı yapılan ayrımcılıktır.' dedi.

Aktay, AK Parti Genel Merkezi'nde, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla düzenlenen 'AK Parti Genel Merkez İl İnsan Hakları Başkanları Birim Toplantısı'nın açılış konuşmasını yaptı.

Aktay, insan haklarının bir iktidar partisi için en zor alanlardan biri olduğunu, insan hakları konusunun genellikle bir muhalefet söylemi olarak görüldüğünü belirtti.

İnsan haklarının geçmişine ve önemine değinerek, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin tarihsel sürecini anlatan Aktay, dünyada gerçekleştirilen insan hakları ihlallerinden örnekler verdi.

Aktay, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ndeki ilkelerin bütün dünyaya hakim olmasını istediklerini ama bu belgeye kimsenin uymadığını vurguladı.

ABD'nin Irak'ı işgaline işaret eden Aktay, 'Amerika, 'İnsan hakları ve demokrasi götüreceğiz.' diye yola çıktı. Saddam'ın yönetimi altında insanlar hiç olmazsa ölmüyordu, baskı altında yaşıyorlardı, demokrasileri yoktu evet ama sistematik bir biçimde ölmüyorlardı. ABD, Irak'a geldikten sonra her gün ortalama 100-200 insan, şiddet olaylarından dolayı ölüyor. Evet, demokrasinin Irak'a maliyeti bu.' değerlendirmesinde bulundu.

AK Parti iktidarlarının işkenceye asla toleransı olmadığını, cezaevlerinde kötü muameleyi bitirdiklerini, yargılama usul ve esaslarını değiştirdiklerine işaret eden Aktay, Türkiye'nin, demokratikleşme seviyesinde ve ifade özgürlüğü noktasında Avrupa'nın çok ilerisinde bulunduğunu belirtti.

- 'Kürt sorununu gerçekten bitirdiğimiz için 'Kürt sorunu yoktur' diyoruz'

Aktay, 'Kürt sorununu bitirdik.' dediklerinde 'Kürt sorununu görmezden gelen, küçümseyen bir yaklaşım sergiliyorlar.' şeklinde ciddi eleştiriler aldıklarını aktardı.

Geçmişte 'Kürt sorunu yoktur' diyenlerin, aslında 'Kürt yoktur' dediklerini vurgulayan Aktay, şöyle devam etti:

'Kürt sorununu tamamen yok saymak ve Kürtlerle ilgili bu ülkede yapılacak hiçbir reformun olmadığını söylemek adına söylüyorlardı. Ama biz, Kürt sorununu gerçekten bitirdiğimiz için 'Kürt sorunu yoktur.' diyoruz. Kürt sorununun özü, Kürtçe üzerindeki yasaktır, Kürt kimliğinin inkarıdır, Kürtler üzerindeki asimilasyondur, Kürtlere karşı yapılan ayrımcılıktır. Bütün Kürt kardeşlerimiz de rahatlıkla şunu söyleyebilir 'evet, bugün ne benim Kürtçem inkar ediliyor ne ben Kürt olarak inkar ediliyorum ne de Kürtçe üzerine en ufak bir yasak var.' Bugün devlet televizyonlarında dünyanın en kaliteli Kürtçe yayını, TRT televizyonlarında yapılmaktadır.'

Aktay, Kürtlere yönelik gerçekleştirdikleri icraatları anlattıklarında özellikle HDP'lilerin 'Lütufta mı bulunuyorsunuz Kürtlerin haklarını veriyorsunuz diye.' yorumu yaptıklarını aktararak, 'Biz de 'Lütufta bulunmuyoruz, kusura bakmayın ama bunu da biz yaptık, bir teşekkürü de hak etmiyor muyuz?' diyoruz. Bazen tiksintiyle karşılanabilecek bir tavır var.' dedi.

- 'Terör örgütünün saflarında binlerce 18 yaşın altında çocuk var, hiç kimse buna değinmiyor'

AK Parti'nin, Kürt meselesinin yanında başka konuları da çözdüğünü, ülkede PKK ve terör örgütü meselesinin bulunduğunu kaydeden Aktay, 'Bu konuyu da çözüyoruz inşallah. Terörle mücadele evet biraz kanlı olur, biraz acılı olur ama terörle mücadele de bir insan hakkıdır. Çünkü terör, insanların haklarını en fazla ihlal eden unsurdur. Terör örgütü, masum ve sivil insanları katlediyor, hendekler kazarak şehirleri yaşanmaz hale getiriyor. Devlet, oranın insanlarının hakkını daha fazla gözetmek durumundadır.' diye konuştu.

Aktay, 17 yaşındaki bir kız çocuğu kendi isteğiyle kocaya kaçtığında, bunu o kızın kaçması olarak değerlendirmediklerini vurgulayarak, 'O kızın aklını çelen insanların yaptıklarını, insan hakkı ihlali olarak görüyoruz. O kız çocuğunun aklını çelen insanı, cinsel istismar suçundan yargılıyoruz. Fakat şu anda terör örgütünün saflarında binlerce 18 yaşın altında çocuk var. Hiç kimse bunlara değinmiyor, bu bir çocuk hakkı ihlalidir.' ifadesini kullandı.

'Hapishanelerde gazeteciler var' eleştirilerini de yanıtlayan Aktay, şunları söyledi:

'Bir ülkenin hapishanesinde, gazetecilik mesleğinden dolayı herhangi bir insanın tutuklu olması bizim için de bir insan hakkı ihlalidir. Bugün Türkiye'de 'gazeteci' diye bize yutturmaya kalkıştıkları insanların hiçbirisi gazeteci değil. Evet, gazetecilik de yapan teröristler, suçlular, gazeteciliği başka suçları için paravan olarak kullanan insanlar birçoğu.'

Yasin Aktay, konuşmasının sonunda AK Parti'nin insan haklarının yükselmesi için ortaya koyduğu uygulamaları anlattı.

Kaynak: AA