VI. Ulusal Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Kongresi Gerçekleştirildi

Türkiye’deki başarılı psikolojik danışmanları ve bu alandaki akademisyenlerin katıldığı 6. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama Kongresi başladı.

VI. Ulusal Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Kongresi Gerçekleştirildi
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneğinin işbirliğiyle düzenlenen VI. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama Kongresi Divan Otel toplantı salonunda gerçekleşti.

Kongreye Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ali Gür, Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof Dr. Zeynep Hamamcı, Rektör Yardımcıları, akademisyenler ve birçok davetli katıldı.

Türkiye’de yaşanan göç sıkıntısına değinen Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Ali Gür, "Göç insanlığın en büyük travmasıdır ve insanoğlunun kainatta var olduğu günden itibaren sürekli göç fenomeni ile karşı karşıya kalacaktır. " dedi.

Toplumda çeşitli nedenlerle hep göç yaşandığını söyleyen Gür,” Asıl göç bireysel olarak insanın kendi ruhunda vardır. Bu dünyadan yine göçerken o kadar büyük bir sancılar yaşıyoruz. Sadece biz değil bizi sevenlerimiz ve ayrıldıklarımız daha büyük travmalar yaşıyorlar. Anadolu coğrafyası insanlık için göç geçiş merkezidir. O yüzden Anadolu coğrafyasında eksiden beri göç yolları olduğu için şuanda da biz travmanın ana mekanını yaşıyoruz. Gaziantep bu anlamada çok büyük kadirşinaslık göstermiştir. Gaziantep Üniversitesi bu işin büyük yükünü çekiyor. Biz Gaziantep Üniversitesi olarak 3 bin 700 yabancı öğrencisi olan 108 ülkeden birleşmiş milletlerin küçük bir nüvesini yaşıyoruz. Dil, din, ırk ve kültür farklılığı demeden 108 ülkenin çocukları burada barışık yaşıyor. Dolayısıyla ben Anadolu insanının gerçekten bütün travmalara karşı birliği ile inanç dil ve din kültür ayrımı yapmadan bütün hepsini bir arada harmanlayarak, tek hedefe yönlenip insanlık algısı üzerinden hareket etmesi becerisi gösterdiği için hala ayaktayız. Ayakta da olmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof Dr. Zeynep Hamamcı ise programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Göçün Türkiye’deki en önemli sıkıntılarından biri olduğunu belirten Hamamcı, ”Güneydoğunun ve Gaziantep’in son 5 yıldır hem göç ile gelen kişilere ağırlamaları ve onlara uygun yaşam şartlarını sağladığını görüyoruz. Gaziantep’e göç eden insanlara gerekli ihtiyaçları ve olanakları, ve onların travmalarına şahitlik etmesi ve acıları ile empati yapabilmesi açısından güzel bir şehirdir” diye konuştu.

Kaynak: İHA