Türkiye-Lübnan İlişkileri

Eski Lübnan Başbakanı Mikati: 'Şimdi iki ülke arasındaki sivil hava trafiği, günde 14 uçuşa kadar yükseldi. Bu uçakların tamamı dolu. Bu da mükemmel bir ilişkinin ve aramızda hiçbir sorun olmadığının göstergesidir.' Lübnan Müstakbel Hareketi Milletvekili Cerrah: 'Suriye sorununun çözülmesi için birlikte çalışıyoruz. Çünkü bu sorun iki ülkeyi de keskin bir şekilde etkiliyor. Türkiye'de üç milyona yakın Suriyeli mülteci var, bizler de bir buçuk milyona yakın Suriyeli'yi ağırlıyoruz.'

Eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Türkiye ile Lübnan arasında 2010 yılında vizelerin karşılıklı kaldırılmasının ardından iki ülke ilişkilerinin 'mükemmel' seviyeye geldiğini söyledi.

Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından bu yıl Cumhurbaşkanlığı himayesinde İstanbul'da düzenlenen 7. Boğaziçi Zirvesi'ne katılan Mikati, AA muhabirine, Türkiye-Lübnan ilişkilerini ve Lübnan'daki hükümet kurma çalışmalarını değerlendirdi.

Mikati, iki ülkenin 15 yıldır 'çok iyi' ilişkilere sahip olduğunu belirterek, 'Bazı Lübnanlıların Suriye'de kaçırılması, Türk pilotların Lübnan'da kaçırılması gibi bazı iniş çıkışlarımız oldu. Ancak bu konular ilişkileri daha da ilerletmek için bir başlangıç oldu. Türk ve Lübnan halklarının gelenek ve görenekleri aynı. Ben başbakan iken, dönemin başbakanı Erdoğan'ın 2010'daki ziyareti sırasında vizelerin kaldırılmasını kararlaştırmıştık. Şimdi iki ülke arasındaki sivil hava trafiği günde 14 uçuşa kadar yükseldi. Bu uçakların tamamı dolu. Bu da mükemmel bir ilişkinin ve aramızda hiçbir sorun olmadığının göstergesidir.' dedi.

Zirve sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelme fırsatı yakaladığını hatırlatan Mikati, 'Erdoğan ile her görüştüğümüzde yakın ilişkimiz olduğunu ve iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz. Erdoğan'ın Lübnan'da yaşananlara ne kadar ilgili olduğunu ve Lübnan'ın istikrarını ne kadar önemsediğini görüyoruz.' diye konuştu.

Lübnan'da Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın hükümeti kurmakla görevlendirdiği Müstakbel Hareketi lideri Saad Hariri'nin çalışmalarını yakında tamamlanmasını beklediğini dile getiren Mikati, yeni kurulacak hükümetin, öncelikle seçim yasasını hazırlayarak meclise göndermesi gerektiğini söyledi.

Necib Mikati, Lübnan'ın tamamına 24 saat elektrik sağlanması ve ülkedeki Suriyeli sığınmacıların sorunlarına çözüm getirilmesini hükümetin görevleri arasında sıralarken, yedi ay içinde seçimlere gidileceği için yeni kabineden 'büyük hedefler ve büyük beklentiler' olmadığı tespitinde bulundu.

- 'Suriye sorununun çözülmesi için birlikte çalışıyoruz'

İstanbul'daki zirveye katılan Müstakbel Hareketi Milletvekili Cemal Cerrah da Türkiye ile Lübnan arasındaki bağların giderek kuvvetlendiğini dile getirdi.

Başbakan adayı Hariri'nin, Erdoğan ile yakın dostluğuna işaret eden Cerrah, iki liderin de bölgede barış ve kalkınmayla birlikte halkların refahını istediğini vurguladı.

Lübnan ve Türkiye'nin Suriyeli sığınmacı krizinden en çok etkilenen ülkeler olduğunu kaydeden Cerrah, 'Suriye sorununun çözülmesi için birlikte çalışıyoruz. Çünkü bu sorun iki ülkeyi de keskin bir şekilde etkiliyor. Türkiye'de üç milyona yakın Suriyeli mülteci var, bizler de bir buçuk milyona yakın Suriyeliyi ağırlıyoruz.' dedi.

Yeni hükümetin çok yakında kurulmasını umduğunu aktaran Cerrah, Lübnan'da bazı siyasi partiler arasındaki çekişmelerin hükümetin kurulmasını ertelediğini, ancak Hariri'nin bu sorunların üstesinden gelmek için yoğun şekilde çalıştığını vurguladı.

Lübnan'da kurulacak yeni hükümetin Suriye'ye bakışının insan odaklı olacağını belirten Cerrah, sözlerini şöyle tamamladı:

'Bizim Suriye stratejimiz başından beri çok açık. Barışçıl çözümden yanayız. Suriye halkı, kendi vatandaşlarının hayatına saygı duyan, demokratik bir rejimi hak ediyor. Beşşar Esed bir suçlu ve kendi halkından beş yüz bine yakın insanı öldürdü, Suriye'yi yok etti. Suriye'nin geleceğinde yer alamaz. Son elli yıldan bugüne bu diktatör altında yaşayan Suriye halkı, yeni bir demokratik rejimi, kendi vatandaşlarının hayatına saygı duyan ve kalkınmayı gözeten bir rejimi hak ediyor.'
Kaynak: AA