Seyit Onbaşı Törenle Anıldı

Çanakkale Savaşı’nın kahramanlarından biri olan, tek başına kaldırdığı 275 kiloluk top mermisiyle savaşın seyrini değiştiren Seyit Onbaşı, ölümünün 77’nci yıl dönümünde Rumeli Mecidiye Tabyasında düzenlenen törenle anıldı.

Seyit Onbaşı Törenle Anıldı
Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyündeki Rumeli Mecidiye Tabyasında düzenlenen anma törenine, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Eceabat Kaymakamı Murat Uzunparmak, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Belediye Başkan Vekili Ramazan Etik, Eceabat Belediye Başkanı AK Partili Adem Ejder, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli ile Seyit Onbaşı’nın torunları Muhammet Yıkar, Şaban Çabuk ve Bayram Özçetin katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından, Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Tabyada bulunan ve Seyit Onbaşının top mermisini kaldırdığı anı sembolize eden topun önüne çelenk bıraktı. Ardından Alan Başkanlığı görevlisi Sıdıka Eser, Çanakkale Savaşları ile Seyit Onbaşı’nın kahramanlık hikayesini anlattı.

Seyit Onbaşı’nın torunu Muhammet Yıkar, törende yaptığı konuşmada, Seyit Onbaşı’nın Çanakkale Savaşları’ndan sonra Havran köyünde 21 yıl yaşadığını söyledi.

Muhammet Yıkar, “Seyit Onbaşı, köye döndükten sonra 10 yıl boyunca kimseye, ‘ben harp anında top kaldırdım, gemi batırdım dememiş.’ Mütevazı bir şekilde, bir gün dağa odun toplamaya, bir gün keçi çobanlığı yapmaya, ertesi günü odun satmaya gidiyor. 10 yıl sonra Havran’a gelen Atatürk, sohbet ettiği Seyit Onbaşı’ya, savaşın kaderini değiştirdiğini söylemiş ve kendisine maaş bağlamak istemiş. Ancak Koca Seyit, görevini yaptığını belirtip maaş istememiş. Daha sonra zeytinyağı fabrikasında hamallık yapmış. Hamallık yaptığı yıllarda üşüttüğü için zaruriye olup, 50 yaşında vefat etmiş” dedi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir de törende bir konuşma yaptı. Kaşdemir, “1915’te de hava çok soğuktu. Fakat o kahraman insanlar, vatan için, bugünlerimiz için, bizler için burada çok zor şartlar altında, cansiperane bir vatan mücadelesi, namus mücadelesi verdiler. Allah onlardan razı olsun. Şimdi bizler de o yüksek ruhlu ecdadın torunları olarak, onlara layık olmak adına buradayız ve kendilerini rahmetle ve saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ile Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Seyit Onbaşı’nın torunlarına çiçek ve çeşitli hediyeler verdi. Kuran Tilaveti ve dua yapılmasının ardından tören, pilav ikramıyla sona erdi.
Kaynak: İHA