Şeb-İ Arus Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Konya’da 7-17 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Hz. Mevlana’nın 743. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri’nin (Şeb-i Arus) genel değerlendirilmesine ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Şeb-İ Arus Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı
Bir otelde düzenlenen basın toplantısına Konya Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ve davetliler katıldı.

Şeb-i Arus törenlerinin tüm dünyaya huzur getirmesini dileyerek konuşmasına başlayan Konya Valisi Yakup Canbolat, bu seneki etkinliklerin ana temasını Hz. Mevlana’da zirveye ulaşan Kur’an ve sünnet çizgisinde getirdiği mesajlarda hep bahsettiği ‘Birlik Vakti’ temasını işlediklerini belirtti.

Türkiye’nin ve bütün Müslümanların birlik olmaya çok ihtiyacı olduğunu kaydeden Vali Canbolat, “Dolayısıyla bu sene bu tema üzerinden etkinliklerimizi düzenledik. Her türlü gerekli hazırlıkları en ince ayrıntısına kadar yapma gayreti içerisinde olduk. Ümit ediyoruz ki Konya’ya yakışır Hz. Mevlana’yı en güzel şekliyle anlatabilme, tanıtabilme fırsatını bu vuslat yıldönümünde kazanma şansımız olur. İnşallah Şeb-i Arus etkinliklerimiz ülkemizde de birlik, beraberliğe, huzura, hoşgörüye ve sevgiye vesile olur” dedi.



Başkan Akyürek’ten Konyalılara çağrı

Şeb-i Arus törenlerinin Türkiye’nin en önemli kültürel etkinliği olduğuna dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, “Şeb-i Arus törenleri hem bir manaya hizmet ediyor, hem de şehrimizi eğitiyor aslında. Kurumlarımızın çalışmalarında her sene farklı bir eser ortaya konuluyor, farklı bir kültürel altyapıya imza atılıyor. Bu yönüyle de şehrimiz adında çok önemli bir organizasyon. Şeb-i Arus çok önemli bir manayı temsil ediyor. Bunu bütün Konyalılar olarak, Türkiye’de yaşayan insanlar olarak farkında olmamız gerekiyor. 150 civarında program 10 gün içinde icra edilmiş olacak. Bu çok büyük bir emek ve çaba gerektiriyor. Bu yönüyle şehrimiz eğitiliyor, şehrimiz güç kazanıyor. Şeb-i Arus törenlerinde hepimize düşen görevler var. Konya halkına bir defa daha seslenmemiz gerekiyor. Gelen ziyaretçilerin en güzel şekilde karşılanması, misafir edilmesi gerekiyor. Halkımıza, esnafımıza görevler düşüyor. Sevgi ve kardeşlik yürüyüşünde halkımıza çağrı yapıyoruz. Bu yürüyüşe kadın, erkek, genç, yaşlı hep birlikte daha büyük katılımla gerçekleştirelim ve Türkiye’ye mesaj vermiş olalım” diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da yaptığı sunumda Hz. Mevlana’nın Şeb-i Arus programlarının Konya’ya ait kılınmasının bir adımı olarak bu yıl yeni belirlenen logo ve yazılımın tesciline resmen müracaat ettiklerini belirtti.

Açılış programının ardından toplam 105 program gerçekleştirileceğini ifade eden Yarar, “Bu programların genel dağılımı 16 sema, 13 konferans, 10 mesnevi dersleri, 3 panel, 2 sempozyum, 2 ödül töreni, 9 tiyatro, 3 şiir dinletisi, 1 konser, 1 söyleşi, 12 sergi, 13 dilde mesneviden damlalar sergisi ve İslam Dünyası Turizm Başkenti münasebetiyle Büyükşehirin öncülüğünde uluslararası yapılan güzel sanatlarımızdaki yarışma başta olmak üzere 23 dalda da el sanatları sergimiz faaliyet gösterecektir” şeklinde konuştu.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, “Birlik Vakti seçimi son derece doğru bir seçim olmuş. Çünkü yaşadığımız günlerde en çok ihtiyacımız olan davranışların başında gelmektedir birlik olmak. Bu nedenle Mevlana düşüncesi etrafında birleşebiliyor olmak kurumlarımız adına son derece güzel” dedi.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker de, “Konya Aralık ayında daha farklı bir havayı teneffüs etmeye ve daha içinin kıpır kıpır olduğu misafir ağırlayacak ev sahibi hüviyetine bürünerek bir şenlenme havası yaşamakta” ifadelerini kullandı.

KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ise, “Şehirlerin bir kimliği oluyor. Bu, tarihi birikimle, yaşanılan medeniyetle de ilgili ama o şehirde yaşamış şahsiyetlerin de buna çok önemli katkısı var. Bu şehirde Hz. Mevlana’dan kaynağını alan huzur ve sevgi iklimi yılın her mevsimi, her ayı, her günü yaşıyoruz” diye konuştu.

Son olarak söz alan Hz. Mevlana’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru da, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Valilik ile birlikte hazırladıkları programın başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Kaynak: İHA