Savaşın Etkileri Şehitkamil İle Zihinlerden Siliniyor

Suriye’deki iç savaştan dolayı Türkiye’ye sığınan ve savaşın psikolojik etkilerini silmeye çalışan Suriyeli 5 çocuk annesi Ceylan Cento, çocuklarıyla birlikte Şehitkamil Belediyesine bağlı sosyal tesislerinde hayata tutunuyor. Ceylan Cento, “Şehitkamil Belediyemizin bu hizmeti olmasaydı, belki de halen savaşın etkisinde ve korku içerisinde yaşıyor olacaktık” dedi.

Savaşın Etkileri Şehitkamil İle Zihinlerden Siliniyor
Hayatları Şehitkamil ile yeniden başladı

Yaklaşık 5 yıl önce Suriye’de yaşanan iç savaş dolayısıyla zor günler geçiren ve ülkelerini terk etmek zorunda kalan 5 çocuk annesi Ceylan Cento, eşi ve çocuklarıyla birlikte Türkiye’ye sığındı. 3 yıl boyunca İstanbul’da yaşamlarını sürdüren Cento ailesi, burada da geçim sıkıntısının vermiş olduğu etkiyle birlikte 2 yıl önce Gaziantep’e taşındı. Savaşın vermiş olduğu psikolojik ve ruhsal etkiden kurtulmak isteyen Ceylan Cento, bir yıl önce Şehitkamil Belediyesi Gazikent Sosyal Tesisi Aile Merkezine kayıt yaptırdı.

Bir yıl içerisinde aile merkezinde çocuklarıyla birlikte almış olduğu eğitimlerle Türkçe okuma yazmayı öğrenen ve açık öğretim kursuna katılan Ceylan Cento, ayrıca aile merkezinde verilen psikolojik desteklerle de savaşın etkisini hem kendisinin hem de çocuklarının zihninden silmeye çalışıyor. Cento, aile merkezinde eğitim hayatının yanı sıra el beceri kurslarına da katılarak, dikiş nakış öğreniyor.

Savaştan dolayı çok kötü günler geçirdik

Ülkelerindeki yaşanan iç savaştan kaynaklı çok zor günler geçirdiğini ifade eden Ceylan Cento, “Savaştan dolayı çok kötü günler geçirdik ve ülkemizi terk etmek zorunda kaldık. 5 yıl önce eşim ve çocuklarım ile birlikte Türkiye’ye kaçtık. Yaklaşık 3 yıl boyunca İstanbul’da kaldık fakat orada da sıkıntılı günler geçirdik ve 2 yıl önce Gaziantep’e geldik. Savaş, bizlerin psikolojisini olumsuz etkiledi. Bir de ülkemizden uzak olmamızın kötü etkileri oldu. Türkiye’de yaşayıp Türkçe bilmemek de işimizi daha da zorlaştırıyordu. Bu nedenlerle sıkıntılı günler yaşadık” diye konuştu.

Savaşın etkilerini zihnimizden siliyoruz

Çocuklarıyla birlikte savaşın etkilerini zihinlerinden silmeye çalıştıklarını dile getiren Cento, “Çocuklarım ile birlikte Şehitkamil Belediyemize ait sosyal tesise kaydolduk. Sağ olsun buradaki hocalarımız, bizlere her türlü desteği sunuyor. Çocuklarım ve ben, eskiden savaşın izlerini üzerimizde taşıyan, içimize kapanık ve psikolojik olarak tamamen çökmüş haldeydik. Çocuklarım çevresindeki arkadaşlarıyla iletişim kuramıyordu ve korkuyorlardı. Şuan bir oğlum burada anaokuluna gidiyor, Türkçeyi öğrendi ve şuan buradaki arkadaşlarıyla anlaşabiliyor. Diğer 3 kızım ise buradaki eğitimlerden en iyi şekilde yararlanıyor. Verilen desteklerle kızlarım da eğitimlerinde daima başarılı oluyor ve savaşın etkisinden tamamen kurtuluyor. Diğer bir oğlum ise geçtiğimiz yıl burada anaokulunu bitirdi ve 1. sınıfa geçti. O da burada tamamen aldığı eğitimlerle derslerinde başarılı oluyor. Ben de burada aldığım eğitimlerle önce Türkçeyi öğrendim ve okuma yazmayı çözdüm. Okuma yazma belgesi aldım ve birinci oldum. Büyük kızım imam hatip okuluna gidiyor ve burada kızım ile birlikte açık öğretim dersleri alıyoruz, eğitimlerimizi tamamlamaya çalışıyoruz. Burası gerçekten bir ev ortamı gibi. Çocuklarım burada diğer arkadaşlarıyla birlikte oyunlar oynuyor, televizyon seyrediyor, spor yapıyor, hoş vakit geçiriyor ve savaşın etkilerini unutmaya çalışıyor. Çocuklarım gerçekten buraya çok alıştı. Sabah saat 9.00’da geliyoruz. Saat 16.00’da eve gidiyoruz. Çocuklarım buraya geldikten sonra eve bile gitmeyi düşünmüyor. Ben de burada açık öğretim eğitimlerinin yanı sıra çeşitli el beceri kurslarına katılıyorum. Hocalarımızın destekleriyle dikiş nakış yapmayı öğrendim. El becerim gelişti. Bunun dışında Kur’an-ı Kerim dersi alıyorum. Burada çocuklarımla birlikte psikolojik destekler aldık, aile eğitimi destekleri aldık. Buraya eğitime gelen diğer arkadaşlarımız da her zaman bizlere karşı güler yüzlü, sıcakkanlı, misafirperver şekilde karşılıyorlar” şeklinde konuştu.

Hayata yeniden tutunuyoruz

Şehitkamil Belediyesinin vermiş olduğu desteklerle hayata yeniden tutunduklarının altını çizen Cento, “Şehitkamil Belediyemiz ve buradaki hocalarımız ile arkadaşlarımızın bizlere vermiş olduğu desteklerle hayata tutunuyoruz. Bu konuda bizlere kucak açan, sahip çıkan Şehitkamil Belediye Başkanımız Rıdvan Fadıloğlu’na çok teşekkür ediyoruz. Şehitkamil Belediyemizin bu hizmeti olmasaydı belki de halen savaşın etkisinde ve korku içerisinde yaşıyor olacaktık. Ben buradaki hocalarımıza da çok teşekkür ediyorum. Onların destekleri, çocuklarıma sahip çıkmaları, bizleri daha da mutlu ediyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA