İngiltere'de Cinsel Yolla Bulaştığı Sanılan İlk Zika Vakası

İngiltere'de cinsel yolla bulaştığı sanılan ilk Zika vakasına rastlandığı bildirildi.



İngiliz Halk Sağlığı yetkilileri, tedavisi tamamlanan bir kadına Zika virüsünün, Zika salgınının görüldüğü bir ülkeye seyahat eden partnerinden bulaştığının sanıldığını açıkladı.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Fakültesi Profesörü Jimmy Whitworth, dünya genelinde cinsel yolla bulaşan 60 Zika vakası bulunduğunu belirtti.

İngiltere Halk Sağlığı Kurumu, Zika salgınının patlak verdiği bölgelere seyahat eden kişilere dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Kurumun son güncellemesine göre, İngiltere'de bugüne kadar 265 Zika vakasına rastlandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Zika virüsünün yayılmasıyla ilgili şubat ayında küresel acil durum ilan ettiğini bildirmiş, 19 Kasım'da ise kaldırıldığını duyurmuştu.

Sivrisinek ısırması dışında kan ve cinsel ilişki yoluyla da bulaştığı ortaya çıkan virüse, ilk kez 1947'de Uganda'nın Zika ormanlarındaki maymunlarda rastlanmıştı. Uzun yıllar görülmeyen Zika virüsü, Mayıs 2015'te Brezilya'da tekrar ortaya çıkmıştı.

Zika virüsünün hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde nörogelişimsel bozukluğu ifade eden mikrosefaliye neden olduğu düşünülüyor. Ateş, gözlerde kızarma, kusma, döküntü, baş, kas ve eklem ağrısı gibi belirtileri bulunan hastalığın özgün bir tedavisi ve önleyici aşısı bulunmuyor.

Kaynak: AA