Gümrük Genel Tebliği Yayımlandı

Gümrük Kanununda usulsüzlüklere ilişkin para cezaları artırıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Gümrük Kanunu'nda ve Gümrük Yönetmeliğinde yer alan bazı tutarların, 2016 yılı için yeniden değerleme oranı olarak belirlenen yüzde 3,83 artırılmasına ilişkin Tebliği, 1 Ocak 2017'den itibaren yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, Gümrük Kanununa ve bu kanunda tanınan yetkilere dayanılarak çıkarılan ikincil düzenlemelerle getirilen hükümlere aykırı hareket edenlere söz konusu düzenlemelerde açıkça öngörülmüş olması kaydıyla uygulanan usulsüzlük cezası 92 liraya çıkarıldı.

Fazla çalışma ücretiyle ilgili tutarlar da artırılırken, saat başına ihracat işlemleri için 8,20 liraya, diğer işlemler için de 19,67 liraya yükseltildi. Söz konusu ücretler Türk plakalı kamyonlar için kamyon başına ihracat işlemlerinde 19,67, diğer işlemler için 31,17 lira oldu.

Basitleştirmelerden yararlanmaya yönelik izin için, bir yıl içinde asgari eşya transit etme miktarı gümrük vergileri ile diğer yükler dahil, toplam asgari 6 milyon 272 bin 522,18 liraya çıkarıldı.

Ayrıca, yönetmelikte yer alan ilgili bazı diğer tutarlarda da söz konusu yeniden değerleme oranında artışa gidildi.

Kaynak: AA