'Geçici Koruma Altındaki Yabancıların Çalışma İzinleri' Konferansı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Yetkinlik Programları Müdürü Damla Taşkın, 'Şu an Türkiye'deki bir numaralı girişimciler Suriyeliler. 5 bin firma var, sadece Gaziantep'te 700 firmaları var. Onlar da insan istihdam ediyor, vergi ödüyor ve Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyorlar.' dedi

Birleşmiş Milletler Mülteci Örgütü (UNHCR) ve Uluslararası Ortadoğu Barış Araştırmaları Merkezi (IMPR) tarafından İzmir'de bir otelde düzenlenen 'Ege Bölgesi'ndeki Geçici Koruma Altındaki Yabancıların Çalışma İzinleri ve İş Piyasasına Erişimleri' konulu konferansa resmi kurum yetkilileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan BMMYK Yetkinlik Programları Müdürü Damla Taşkın, çocuk işçiliği, istismar ve açlığı önlemek, geçici koruma altındaki yabancıların iyi bir yaşam sürmelerini sağlamak için çalıştıklarını belirtti.

Mültecilerin 'Dünyanın her yerinde kendilerine yetebilmeleri' için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Taşkın, Türkiye'nin bu konuda dünyaya örnek olduğunu ifade etti.

- Mültecilerin yarısı çalışabilir

Türkiye'deki Suriyelilerin çoğunlukla tehlikeli işlerde çalıştığını ifade eden Taşkın, şöyle konuştu:

'Gelir getirici faaliyetlere erişmelerini istiyoruz. İzmir en çok mülteci barındıran 10. şehir durumunda. Suriyelileri en çok kamplarda görüyor olsak da aslında şehirlerde de yaşıyorlar. Sadece Suriyeliler yok, başka ülkelerden gelenler de var. 2 milyon 700 bin Suriyeli ve 300 bin kişi de başka ülkelerden. Bu nüfusun yarısı çalışabilir.'

IMPR ile yürütülen çalışmalar çerçevesinde mülteciler için 500 tane çalışma izni aldıkları bilgisini veren Taşkın, 'Şu an Türkiye'deki bir numaralı girişimciler Suriyeliler. 5 bin firma var, sadece Gaziantep'te 700 firmaları var. Onlar da insan istihdam ediyorlar, vergi ödüyorlar, Türkiye ekonomisine katkıda bulunuyorlar.' dedi.

Programa katılan resmi kurum temsilcileri de yabancıların çalışma izinleri konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Kaynak: AA