Fas'ta Yeni Hükümet Kurma Çalışmaları

Fas'ta yeni hükümeti kurmakla görevli Adalet ve Kalkınma Partisi (PJD) Genel Başkanı Abdulilah Benkiran, devam eden koalisyon görüşmelerinde üç partinin hükümette yer almak için anlaştığını ve görüşme yaptığı diğer partilerden ise cevap beklediklerini belirtti.

İstiklal Partisi (IP) tarafından “Demokratik Ülkelerde Ulusal Kurtuluşun Tamamlanması“ başlığıyla düzenlenen sempozyuma katılan Benkiran, konferanstan sonra basın mensuplarına yeni hükümet çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Benkiran, “PJD, IP ve İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS) koalisyon için anlaştı, Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) ve Halk Gücü Sosyalist Birliği (UNFP) partileriyle gerçekleştiğimiz görüşmeler olumlu geçti. Şimdi onların cevabını bekliyoruz.”dedi.

Abdulilah Benkiran, koalisyon görüşmeleri çerçevesinde RNI lideri Aziz Agnuş ile dün bir araya gelmişti. Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından resmi bir açıklama yapılmazken, AA muhabirine konuşan PJD'den ismini vermek istemeyen bir yetkili, toplantının olumlu geçtiğini, RNI'nın hükümette yer almak istediğini ve görüşmelere devam kararı aldıklarını belirtmişti.

Fas'ta 7 Ekim'de yapılan Temsilciler Meclisi seçimlerinde en çok oyu alarak 125 milletvekili çıkaran PJD'nin lideri Benkiran, Fas Kralı 6. Muhammed tarafından yeni hükümeti kurmakla görevlendirilmişti. Benkiran, ilk koalisyon görüşmelerini 17 Ekim'de eski hükümet ortaklarından Halk Hareketi Partisi (MP), İlerleme ve Sosyalizm Partisi (PPS) ve IP ile yapmıştı.

Mecliste 46 sandalyesi bulunan IP ve 12 milletvekiline sahip PPS'nin hükümette yer almak istediğini resmi olarak açıklaması üzerine, PJD'nin 125 olan sandalye sayısıyla beraber muhtemel koalisyonun milletvekili sayısı 183'e ulaştı. Koalisyon görüşmelerinin sürdüğü RNI'nın 37 ve UNFP'nin 20 milletvekili bulunuyor.

Fas anayasasına göre, 395 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde yeni hükümetin güvenoyu alabilmesi için 198 milletvekilinin oyu gerekiyor.

Kaynak: AA