Engelli Kızlar İçin Özel Merkez Kuruldu

Yakutiye ilçesinde 'Birlikte Engelsiz Yarınlara' Projesi ile çeşitli nedenlerle eğitim alamayan engelli kızlar için yeni bir merkez kuruldu Yakutiye Kaymakamı Helvacı: 'Projeyle bedensel ve zihinsel engelli bireylerin, topluma entegrasyonu hedefleniyor.'

Yakutiye İlçe Kaymakamlığı ile Sosyal Yardımlaşma Vakfı, 'Birlikte Engelsiz Yarınlara' Projesi kapsamında çeşitli nedenlerle eğitim alamayan engelli kızların rehabilitasyonu için özel bir merkez kurdu.

Ev ortamına uygun olarak dizayn edilen Engelsiz Yaşam Merkezinde okuma ve yazma, kişisel bakım, resim, bilgisayar, boyama ve hediyelik eşya yapma gibi eğitimler alan engelli kızların hayatında, kısa sürede büyük iyileşme gözlendi.

Proje kapsamında öncelikle, yaşları 15 ile 23 arasında değişen ve bugüne kadar çeşitli nedenlerle eğitim alamayan 12 genç kızın aileleri ikna edildi.

Yakutiye Kaymakamı Ahmet Helvacı, yaptığı açıklamada, projeyle bedensel ve zihinsel engelli bireylerin topluma entegrasyonunun hedeflendiğini söyledi.

Projede görevlendirilen 20 personelin Almanya ve Belçika'da 12 gün eğitim aldığını belirten Helvacı, projenin rehabilitasyon hizmeti almamış 15 yaş üstü kızları kapsadığını dile getirdi.

- 'Engelli genç kızlarımızı evlerinden çıkardık'

Merkezin ev ortamı şeklinde kurulduğunu belirten Helvacı, şöyle konuştu:

'Engelli genç kızlarımızı evlerinden çıkardık. Ayrıca bu gençlerin topluma entegrasyonu için merkez kurarak, onların hem kişisel gelişimine hem de hayallerini gerçekleştirmelerine katkı sunduk. Onları birey olarak tanımaya ve içlerindeki potansiyeli ortaya çıkarmaya yönelik bir yaşam tarzı sunmayı hedefledik.'

Eğitim alan öğrencilerin velileri ise aldıkları hizmetten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Öğrenci velilerinden İhsan Akbay, zihinsel engelli çocuğunun sürekli evde kaldığı için psikolojisinin bozulduğunu belirterek, 'Kızım önceden içine kapanıktı. Şimdi çok iyi gelişme sağlandı. Merkeze geldikten sonra daha aktif oldu.' dedi.

Gülen Gündüz ise zihinsel engelli kız çocuğunun daha önce gönderdiği kurumlarda birtakım sorun yaşadıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Taciz olaylarında korktuğum için bir yere göndermek istemiyorduk. Dışarıya çıktığım zaman kendim götürüp getiriyordum. Özellikle tek göndermiyordum. Burası resmi kurum. Çok iyi oldu bence. Burada arkadaşlıklar çok iyi. Önceden sabah erken uyanmayan kızım, şimdi buraya gelmek için erkenden uyanıyor. Burayı çok sevdi. Devletmize, kaymakamlığımıza, hocalarımıza çok teşekkür ederim.'
Kaynak: AA