Edirne'de 'Kurumsallaşma' Anlatıldı

Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Dursun Ali Yaz, şirketlerin yapılarını bulundukları coğrafyanın kültürel ve ekonomik şartlarının oluşturduğunu belirterek, 'Türkiye'de kurumsal şirket sayısı yok denecek kadar az. Bu kötü bir şey değil. Eğer ihtiyaç olsaydı, Türkiye'de kuruyemişçiler dahil tüm firmalar kurumsal olurdu.' dedi.

Edirne Bağımsız Denetçiler Derneği tarafından, muhasebecilere ve işletme sahiplerine yönelik seminer düzenlendi.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Toplantı Salonu'nda gerçekleşen seminerde katılımcılara, kriz yönetimi, kurumsallaşma ve adli muhasebe konularında bilgi verildi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Yaz, kurumsallaşmanın köklerinden bugüne kadar gelen süreci anlattı.

Yaz, kurumsallığın en temel ilkesinin, bir şirketi ilk önce sahibine daha sonra ise çalışanlarına bağımlı olmaktan çıkarmak olduğunu söyledi.

Kurumsallaşmanın 1970'lerde ABD'de yapılaştığını belirten Yaz, bu yapının ilk olarak şirketlerin kendini, ortaklarından korumak için ortaya çıktığını kaydetti.

Türkiye'deki şirketlerin yapılarının aile şirketine yakın olduğuna işaret eden Yaz şunları kaydetti:

'Türkiye'de kurumsal şirket sayısı yok denecek kadar az. Bu kötü bir şey değil. Türkiye'nin ekonomik yapısı, coğrafi şartları, kültürü ve gelenekleri buna uygun olduğu için böyle. Eğer ihtiyaç olsaydı, Türkiye'de kuruyemişçiler dahil tüm firmalar kurumsal olurdu. Her şey ihtiyaçla ortaya çıkmıştır. Dünyanın önde gelen çoğu şirketi aile şirketidir. Kurumsallık bir şirketin ömrünü uzatıyor bu bir bilimsel gerçeklik olarak kanıtlanmış bir durum. Ülkelerin kültürleri o ülkedeki firmaların yapılarına da etki ediyor.'

Kaynak: AA