Cezayir'deki Türk İzleri

Cezayir 2 Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Chakib Benafri, şuanda binlerce Cezayirlinin, Cezayir vatandaşının damarlarında Türk kanı dolaştığını ve Cezayir’de hala ‘Karadenizli’, Aydınlı’, İzmitli’, ‘Afyonlu’, ‘Antepli’ , ‘Erzurumlu’ gibi lakapların sıklıkla kullanıldığını belirtti. 70 öğrenci ile başladıkları Türkoloji Bölümünün 3 senede 750 öğrenciye ulaştığını dile getiren Benafri, Cezayir ve Türkiye arasındaki ortak mirasın gelecek nesillere aktarılması gerektiğini söyledi.

Cezayir'deki Türk İzleri
Türk Tarih Kurumu ve Başbakanlık TİKA Başkanlığı tarafından desteklenen Manisa Celal Bayar Üniversitesinin ev sahipliğinde Cezayir 2 Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen ‘Uluslararası Fethinin 500’üncü Yılında Cezayir, Barbaros Hayrettin Paşa ve Osmanlı Denizciliği Sempozyumu’ Manisa CBÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezinde başladı.

3 gün boyunca sürecek olan sempozyumda Cezayir’deki tarihsel mirasın, Türk izleri ve Osmanlı denizciliği konuşulacak.

Sempozyumun açılış toplantısına Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Manisa İl Jandarma Komutanı Albay Özcan Kaplan, Cezayir 2 Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Chakib Benafri, Rektör Yardımcıları, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcısı İdris Avşar, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Temsilcisi Faruk Bozgöz, yüksekokul müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Cezayir 2 Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Chakib Benafri, Türkiye ve Cezayir’in ortak bir mirasa sahip olduğunu ve bu mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli olduğunu ifade etti.

Barbaros kardeşlerin Cezayir’e gelirken İspanyol baskısı altındaki şehirleri kurtardığını ve huzurun geldiğini kaydeden Prof. Dr. Benafri, Cezayir’de binlerce Osmanlı arşivi olduğunu ancak Osmanlıca paleografyasını bilen kişi sayısının az olmasından dolayı bu ve benzeri sempozyumlar ve işbirliği ile ortak mirasa sahip çıkılabileceğini ve gelecek kuşaklara aktarılabileceğini dile getirdi.

Cezayir’deki Türkler

Barbaros kardeşlerin Cezayir’e girdiği tarihten 1830’a kadar Anadolu’dan yaklaşık 170 bin askerin de Cezayir’e geldiğini kaydeden Prof. Dr. Benafri, "Biliyorsunuz 1516’da Barbaros Kardeşlerin Cezayir’e gelmesi ve 1830’a kadar hemen hemen 170 bin Anadolu’dan ve Ege Bölgesinden gelen askerler olmuştur. Bu ne demek? Şuanda binlerce Cezayirlinin, Cezayir vatandaşının damarlarında Türk kanı taşıyor" dedi.

Prof. Dr. Benafri, Cezayir’de hala ‘Karadenizli’, Aydınlı’, İzmitli’, ‘Afyonlu’, ‘Antepli’, ‘Erzurumlu’ gibi lakapların sıklıkla kullanıldığını belirtti.



Türkolojiye ilgi artarak devam ediyor

Üniversitelerinde 70 öğrenci ile açtıkları Türkoloji Bölümüne de her geçen yıl ilginin artarak devam ettiğini dile getiren Benafri, "Cezayir’de Osmanlıca ve Osmanlı Paleografyası bilen az. Bu şekildeki ortak çalışmalarla bu geçmişimizi mirasımızı değerlendirebiliriz. Bizim Türkoloji Bölümü 2013 yılında başladığımızda 70 öğrencimiz vardı. Şuanda 750 öğrencimiz var" dedi.



Ortak kader

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi ise konuşmasında şunları dile getirdi:

"Akdeniz, Ortadoğu, Orta Asya, Kafkaslar ve Balkan coğrafyasında bizim ortak tarihsel geçmişe ve kültürel mirasa sahip olduğumuz toplum ve devletlerden oluşuyor. Tabiki bu tarihten gelen birliktelik ve ortaklık bizi gelecekte de birlikte hareket etmeye bir kader olarak aslında mahkum ediyor. Dünyanın gözyaşı, kan, zulüm ve sömürü içinde bulunduğu bu dönemde ortak geçmişe ve kültürel mirasa sahip olan bu ayrı bağımsız ve özgür ülkeler dünyanın yeniden ihya ve inşasında, imarında gelecekte birlikte yürümek durumundadırlar. Bu bakımdan bu sempozyum ayrı bir önem arzediyor. Bu sempozyumda fethinin 500’üncü yılında Osmanlı ve Cezayir ilişkilerini, Barbaros Hayrettin Paşa ve Osmanlı Denizciliği bağlamında çok kıymetli bilim insanları ele alacaklar, inceleyecekler. Burada yaptıkları çalışmaların neticelerini paylaşarak geleceğe ışık tutmuş olacaklar. Bu bakımdan bu uluslararası sempozyumların önemi çok farklı ve çok fazla."

Knuşmaların ardından Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Başbakanlık TİKA Temsilcisi Faruk Bozgöz’e, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi de Cezayir 2 Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Chakib Benafri’ye katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde başlayan sempozyum 3 Aralık tarihine kadar devam edecek.
Kaynak: İHA