Acil Sağlık Hizmetleri Haftası

Gaziantep Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, 1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası'na dikkat çekti.

İl Müdürü Yazı, yaptığı yazılı açıklamada, sağlık hizmetlerinin sunumunda ayrı bir öneme sahip olan acil sağlık hizmetlerinin yurt genelinde en uç noktalara kadar yayıldığını belirterek, bunun kesintisiz hizmet veren büyük bir sistem olduğunu aktardı.

Acil sağlık hizmetlerinin amacının vatandaşlara günün 24 saatinde ücretsiz olarak en kısa sürede ulaşmak olduğunu vurgulayan Sadettin Yazı, şunları kaydetti:

'İlimizde 44 acil sağlık istasyonu, 81 ambulans ve profesyonel ekiple acil çağrılara merkezde ilk 7 dakikada, kırsaldaysa ilk 11 dakikada ulaşma oranı yüzde 90'ın üzerine çıkarılmıştır. Acil sağlık hizmetleri ekiplerimiz, tüm bu hizmetleri hızlı ve sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmek için canla başla çalışırken 112 çağrı merkezine yapılan gereksiz çağrılar, arayan kişilerin doğru adres verememesi ve hasta konumunun net olarak belirlenememesi, trafikte sürücülerin ambulansa yol vermemesi, verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu gibi nedenler maalesef ambulansların vakalara ulaşmasını zorlaştırmaktadır.

- 112'yi gereksiz aramayın

112 Acil Çağrı Hattı, hayati tehlike durumu olmayanlar tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmakta veya ulaşılamamaktadır. İlimizde çağrı merkezimize günlük 13 bin 472 çağrı gelmektedir. Bunların 7 bini gereksiz çağrılardır. Günlük ortalama 380 vakaya çıkılıyor. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmalarını özellikle rica ediyoruz.'

Yazı ayrıca, trafikte ambulanslara yol verilmesi gerektiğine işaret ederek, bunun için 'Yaşama Yol Ver' projesini yürüttüklerini aktardı.

Kaynak: AA