60. Uluslararası Beyrut Kitap Fuarı

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen fuar, kapılarını kitapseverlere açtı.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen 60. Uluslararası Beyrut Kitap Fuarı, kapılarını kitapseverlere açtı.

Arap Kültür Merkezi ve Yayıncılar Birliği tarafından organize edilen 60. Uluslararası Beyrut Kitap Fuarı'nın açılışı, Lübnan Kültür Bakanı Roni Areyji, eski Başbakan Fuad Sinyor ve Arap Yayıncılar Birliği Başkanı Semir el-Asi'nin katılımıyla gerçekleşti.

Fuara Türkiye'den katılan İslam İşbirliği Teşkilatı, İslam Tarih, Kültür, Sanat Araştırma Merkezi (IRCICA) Kütüphane, Dokümantasyon Bölüm Müdürü Mustafa Şahide Örnek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 60 Arapça kitapla fuara katıldıklarını söyledi.

Örnek, IRCICA tarafından cumhurbaşkanlığı himayesinde bastırılan Sultan II. Abdülhamid Albümleri Fahrettin Paşa (Türkkan) koleksiyonundan seçilmiş 'Haremeyn” isimli fotoğraf albümünün de ilk kez bu yıl Beyrut'a getirildiğini belirtti.

IRCICA'nın fuara ikinci defa katıldığını ifade eden Örnek, yayınların geçen sene ilgiyle karşılandığı, tüm kitaplarının satıldığı bilgisini paylaştı.

Fuarda standı bulunan Beyrut Yunus Emre Enstitüsünden Kültür Sanat Koordinatörü Akif Şahin de enstitünün 2011 yılındaki kuruluşundan bugüne fuara katıldığını belirterek 'Bu fuar büyük öneme haiz. 60 yıldır süregelen bir geleneği var. Beyrut Kitap Fuarı önemli çünkü Beyrut, Ortadoğu'nun basım yayın merkezi, bu önemini hala devam ettirmektedir.' dedi.

Şahin, Türkçeye ve Türkiye'ye her geçen gün ilginin arttığını, enstitünün diğer kültür sanat faaliyetlerinin de benzer ilgiyle karşılandığını söyledi.

Fuarda, Yunus Emre Enstitüsü ve IRCICA'nın yanı sıra Türkiye'den Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfının (SETA) stantlarında Anadolu Ajansının hazırladığı, FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin kronolojisini ve darbe girişimi sonrası tepkileri ele alan 'Dakika Dakika FETÖ'nün Darbe Girişimi' isimli kitap da yer aldı.

Fuarda 183 Lübnanlı yayınevinin yanı sıra İran, Kuveyt, Filistin ve Umman'dan yayınevleri ziyaretçilere eserlerini sunuyor.

Uluslararası Beyrut Kitap Fuarı 14 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA