6. Ulusal Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Uygulama Kongresi

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Anabilim Dalı ve Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği'nce, 6. Ulusal Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama Kongresi yapıldı.

GAÜN'den yapılan açıklamaya göre, kentte bir otelde düzenlenen kongrenin açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, Anadolu coğrafyasının insanlık için göç geçiş merkezi olduğunu belirterek, bu nedenle Anadolu'da eskiden beri göç yolları olduğu için şu anda da bu travmanın ana mekanı olduğunu aktardı.

Gür, şunları kaydetti:

'Bu aynı zamanda Anadolu insanının kadirşinaslığıdır ve travmalar karşısında toplumsal rehabilitasyonun en önemli de çıktısıdır. Gaziantep bu açıdan çok büyük bir kadirşinaslık göstermiştir. Gaziantep Üniversitesi bu işin büyük yükünü çekiyor. 3 bin 700 yabancı öğrencisi olan, 108 ülkeden Birleşmiş Milletler'in küçük bir nüvesini taşıyoruz. Dil, din, ırk, kültür farklılığı demeden 108 ülkenin çocukları burada barışık yaşıyor. Bin 900 Suriyeli öğrencimize ev sahipliği yapıyoruz. İngilizce, Türkçe ve Türkiye'de tek olan Arapça eğitimiyle nadir bir üniversiteyiz.'

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Filiz Bilge de derneğin bir meslek örgütü olarak 1989 yılında kurulduğunu belirterek, psikolog danışmanların eğitim, adalet, sağlık alanlarında uygulamalarının bulunduğunu anlattı.

Bilge, şöyle devam etti:

'Bu uygulamaların meslektaşlarımızla paylaşılmasına da ihtiyaç duyulmaktadır. Dolayısıyla bunu sağlamak için geleneksel bir şekilde 6. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulamaları Kongresi'ne gelmiş olduk. Derneğimizle ilgili bilimsel etkinliklerimiz çok önemli bir yer kapsıyor.'

GAÜN Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Hamamcı da göçün Türkiye'nin, özellikle Güneydoğu'nun ve Gaziantep'in en önemli sorunlarından biri olduğunu aktardı.

Prof. Dr. Hamamcı, 'Gaziantep son 5 yıldır hem göçle gelen kişileri ağırlaması, onlara uygun yaşam koşulları sağlaması, onların travmalarına şahitlik etmesi ve acılarıyla empati yapabilmesi açısından çok özel bir şehirdir. Bu şehirde yaşayan uygulamacılara ve alanda çalışanlara katkı sunmak amacıyla kongremizin temasını göç ve psikolojik danışma olarak belirledik.' açıklamasında bulundu.

- Empati ödülü verildi

Altıncısı düzenlenen 2016 Empati Ödülü'nü almaya hak kazanan Eryaman Şehit Rıfat Çelik İlkokulu Müdürü Aykut Gültekin'e Prof. Dr. Filiz Bilge tarafından ödülü verildi.

Üç gün sürecek kongre, Uzman Dr. Tahir Özakkaş'ın 'ruhumuzun içindeki ve bedenimizin dışındaki göçlerde bütüncül psikolojik danışmanlık' konulu sunumuyla devam etti.

Kaynak: AA