Yerelden Merkeze Yaşlanan İnsan Ve Toplum Sempozyumu

Ordu Valisi Balkanlıoğlu: 'Ordu’da en güzel ilçelerin başında Gölköy geliyor. Burada Ulugöl, dereler, şelaleler var. Tanıtırsak sadece Türkiye'den değil, Yemen'den bile insanlar buraya gelip, tatil yapmaya ve buralardan mesken edinmeye gayret edeceklerdir.' Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz: 'Gölköy ilçemiz, toprakla insanın en yoğun hatta hemen hemen her saniye yaşadığı ilçelerden bir tanesidir.'

Gölköy Belediyesinin ev sahipliğinde, Ordu Valiliği, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Gölköy Belediyesi, İsmail Tufan Gerontoloji Vakfı, Ulusal Sosyal ve Uygulamalı Gerontoloji Derneği ve Akdeniz Üniversitesi’nin destek ve katkılarıyla düzenlenen 'Yerelden Merkez Yaşlanan İnsan ve Toplum' konulu uluslararası sempozyum, Ordu'nun Gölköy ilçesinde yapıldı.

Gölköy Halk Eğitimi Merkezi Salonu'nda gerçekleştirilen 'Yerelden Merkeze Yaşlanan İnsan ve Toplum Sempozyumu'na, Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Gölköy Kaymakamı Mustafa Hamit Kıyıcı, Gölköy Belediye Başkanı Ali Kemal Mert, protokol mensupları, yurt dışı ve yurt içindeki üniversitelerden gelen akademisyenler ve davetliler katıldı.

Sempozyumun açılışında bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, Ordu'nun oksijeni bol olan illerden birisi olduğunu belirterek, 'Çevresinde doğayı kirletecek büyük sanayi yok. Tarımsal ilaçlama aşırı derece yapılmıyor hemen hemen hiç ilaçlama yok. Her taraf yeşil ve orman olunca oksijende bol ve insanlarda doğal besleniyor. Bundan dolayı dünyada cazibe merkezlerinden birisi olmaya aday.' dedi.

'İnsanlar 1 gün daha fazla yaşamak için her şeylerini feda etmeye hazırlar' diyen Vali Balkanlıoğlu, şunları kaydetti:

'Bundan dolayı daha fazla parayı verip doğal yiyecekler almaya çalışıyorlar. Marketlerde doğal, natürel, kimyasal müdahale olmayan yiyeceklerin satıldığı yerler var. İnsanlar sağlıklı kalabilmek için yapmayacağı fedakarlık yok. Sırf sağlıklı kalabilmek için bazı insanlar yaşadıkları yerden çevresel açıdan çok daha müdahalesiz yerlere taşınan, buralarda yaşayan insanlar var. Gölköy’de böyle güzel imkanlar varsa ve Türkiye üzerinde en sağlıklı insanlar buradaysa, en uzun ömür burada sürülüyorsa, buranın bu yönüyle de iyi bilinmesi lazım. Ordu’da en güzel ilçelerin başında Gölköy geliyor. Burada Ulugöl, dereler, şelaleler var. Tanıtırsak sadece Türkiye'den değil, Yemen'den bile insanlar buraya gelip, tatil yapmaya ve buralardan mesken edinmeye gayret edeceklerdir.'

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da sempozyumu düzenleyenlere teşekkür ederek, 'Gölköy ilçemiz, toprakla insanın en yoğun hatta hemen hemen her saniye yaşadığı ilçelerden biridir. Havasıyla, suyuyla, temizliğiyle, doğasıyla özellikle büyükşehirlerle kıyaslandığında artı hanesine yazacağımız o kadar çok şeyimiz var ki burada sahil şeridi dışında iç kesim ilçelerimiz içinde kısmen metropol vaziyette bulunması, çevresindeki ilçelerin de biraz abisinin olması ve bazı kamu ve kurumların da merkezi olması, Gölköy açısından daha yaşanabilir bir şehir olma yolunda adımların atıldığının göstergesidir.' diye konuştu.

Sempozyuma ev sahipliği yapan Gölköy Belediye Başkanı Ali Kemal Mert’te bundan sonra da uluslararası sempozyumlara ev sahipliği yapmayı arzuladıklarını ifade etti.

Avustralya Melbourne Üniversitesinden Sempozyuma katılan Prof. Dr. Terence Seedsman yaptığı konuşmasında, sempozyumun düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle devam etti:

'Avustralya’nın, Türkiye’de yaşlılık alanında yapılan bu çalışmalarla gerçekten ilgili olacağını düşünüyorum. Bugün hocamızın bizlerle paylaşacağı konu, yaşlılar için insanca bir toplum inşa etmek, entegrasyon, katılım ve pozitif yaşlanma içeren kuşaklar arası dayanışma çerçevesi için merhametli bir politika üretimi, sürdürebilir gelişim konseptinin çekirdeği olan kuşaklar arası gelişim konsepti bağlamında olacaktır. Başlık olarak yaşlanma politikalarının yapımında politik bağlamdan söz edilecek, birçok ülkede yaşlı insanların artışına karşın yaşlanma politikalarının henüz tamamlanmadığı söylenebilir. Görünen gelecek için yaşlanmanın tüm politik alanlara etki edeceği söylenebilir. Emekli maaşlarından sosyal refaha, sosyal refahtan ev hizmetlerine, ikamet hizmetlerine, istihdama, şehir planlama, sağlık, eğitim ve bakım hizmetlerine, kuşaklar arası ilişkilere kadar birçok politik alanda yaşlanmanın etkisini göreceğiz. İleriye bakıştaki yetersizlik, ileriyi görüp ona göre adım atamama durumu, modern zaman politikalarını çok ciddi bir şekilde karakterize ediyor ve çok ciddi sorunlara yol açabiliyor.'

Konuşmaların ardından, Prof. Dr. Terence Seedsman, Muğla Sıtkı Koçam Üniversitesinden Prof. Dr. Mammer Tuna, Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. İsmail Tufan, Prof. Dr. Melis Oktuğ Zengin, Ege Üniversitesinden Doç. Dr. Sevnaz Şahin, Gazi Üniversitesinden Doç. Dr. Ayşe Canatan, Akdeniz Üniversitesinden Dr. İkuku Murakami, Gerontolog Faruk Y.Gürdal, Gerontolog Sıla Ayan, Elisabeth DeLuca, Hiroşi Nakaşima, Ekrem Bakır tarafından sunum gerçekleştirildi.

Kaynak: AA