Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi

Akdeniz Entegrasyon Merkezi Müdürü ve Dünya Bankası Kıdemli Operasyon Sorumlusu Dr. Uhlmann: 'Suriyeli mültecilerin yüzde 86'sı Türkiye ve komşu ülkeler arasında yayılıyor. Onun için Suriye krizi bakımından Avrupa'da bir mülteci krizi yok' Ürdün Belediye İşleri Bakanlığı Proje Koordinatörü Issa: 'Sığınmacı sorunu yaşayan ülkelerin belediyelerinin birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için işbirliği içerisinde olmaları lazım'

Akdeniz Entegrasyon Merkezi Müdürü ve Dünya Bankası Kıdemli Operasyon Sorumlusu Dr. Janette Uhlmann, 'Suriyeli mültecilerin yüzde 86'sı Türkiye ve komşu ülkeler arasında yayılıyor. Onun için Suriye krizi bakımından Avrupa'da bir mülteci krizi yok.' dedi.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatınca (UCLG-MEWA), Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 'Uluslararası Göç Yönetimi Zirvesi'nin üçüncü gününde 'Bölgesel uyum ve sosyal içerme' konusu ele alındı.

Uhlmann konuşmasında, Türkiye'de Suriyeli sığınmacılar için çok ciddi çalışmalar ve yardımların yaptığını söyledi.

Suriyeli sığınmacı krizinin daha çok bölgeye yakın ülkeleri etkilediğini belirten Uhlmann, 'Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da mülteci krizi yaşanıyor. Bölgede bu konuda Türkiye'nin ve Ürdün'ün tecrübeleri olduğunu görüyoruz. Ortadoğu'da mülteci krizine baktığımız zaman öncelikle akımın Suriye etrafındaki ülkelere etkisinin ne olduğunu ortaya koymalıyız. Suriyeli mültecilerin yüzde 86'sı Türkiye ve komşu ülkeler arasında yayılıyor. Onun için Suriye krizi bakımından Avrupa'da bir mülteci krizi yok.' diye konuştu.

Suriye'deki iç savaşın ardından göç dalgasının başta Türkiye olmak üzere komşu ülkelere yayıldığını ifade eden Uhlmann, göç alan ülkelerdeki belediyelerin büyük sıkıntı yaşadığını belirtti.

Sığınmacıların kampların yanı sıra belediyelerin sorumluluk alanlarında hayatlarını sürdürmeyi tercih ettiğini anlatan Uhlmann, şunları kaydetti:

'Kamplarda yaşayan sığınmacılar genelde yüzde 15, geriye kalan yüzde 85'lik bir kısım ise şehirlerde yaşıyorlar. İşte bu nedenle belediyeler bu işin odak noktası durumunda. Kriz riskinin sonuçlarının ortaya koyduğu etkileri azaltmak için belediyeler etrafında çözümler üretilmelidir. Bir takım belediyelerin alanları göçten çok fazla etkileniyor. Belediyelerin büyük bir çoğunluğunda bunlara yanıt verecek altyapı yok. Belediyeler bunun altından kalkamıyor, destek almak zorundalar. Farklı birlikte yaşamak zorunda kalmak da sosyal içermeyi olumsuz etkileyen faktörlerden biri oluyor. Özellikle mülteci krizi ile birlikte ortaya çıkan sorunlar direkt belediyeleri etkilemektedir. Bu yükü belediyeler taşımakta zorlanmaktadırlar. Bu nedenler içinde bulunduğumuz durumu daha da zor hale getirmektedir.'

- Ürdün'deki Suriyeli sığınmacılar

Ürdün Belediye İşleri Bakanlığı Proje Koordinatörü İmad Issa da Ürdün'de göçten etkilenen 16 belediyenin sosyal direnç projelerini anlattı.

Ürdün'e yönelik uluslararası desteğin ve sosyal uyum çalışmalarının yetersiz olduğunu aktaran Issa, Suriye krizi nedeniyle ülkesindeki belediyelerin büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.

Belediyelerin kapasitelerinin artırılması gerektiğini ifade eden Issa, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Dünya Bankasının bu konuda ülkemizde birçok çalışması yer alıyor. Acil hizmetler mülteci akımından etkilenen toplumu esas almaktadır. Hükümetimizin de bu konuda birçok projeleri yer alıyor. Ülkemizde mülteci akımı ile iki toplum arasındaki entegrasyonu sağlamak için çalışmalar yürütülüyor. Bunun yanı sıra Suriyeliler için yeni istihdam alanları oluşturuyoruz. Yapacak daha çok işimiz olduğunun farkındayız. Mülteci akımından etkilenen 16 belediyenin yanı sıra tüm belediyelere yardım yapılması gündemde. Bunun yanı sıra büyüyen mülteci akınına cevap verebilmek için bu belediyelere destekler sürmektedir. İstihdam sorununu çözmeye çalışıyoruz. Akım ile birlikte işsizlik oranı çok yüksek düzeylere ulaştı. Bunu da küçük işletmeler yoluyla istihdam sağlanması şeklinde çözmeye çalışıyoruz.

Yeni fonlara ihtiyaçlarının bulunduğunu belirten Issa, belediyeleri daha çok dayanışma yapar hale getirmek gerektiğini söyledi. Issa, 'Sığınmacı sorunu yaşayan ülkelerin belediyelerinin birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için işbirliği içerisinde olmaları lazım. Bunun yanı sıra ülkemizde mültecilerin güçlüklerini ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Nihai çözüm olarak adil bir şekilde bu sorun çözülürse mülteciler hızlı bir şekilde ülkelerine gidebilir.' dedi.
Kaynak: AA