TBMM KİT Komisyonu (1)

Komisyonda, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun hesaplarına ilişkin raporlar görüşüldü Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç:'Kurulumuz üstlenmiş olduğu misyona uygun olarak, bugüne kadar önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir'.

TBMM KİT Komisyonu'nda, İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun hesaplarına ilişkin raporlar ele alındı.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile Müsteşar Faruk Özçelik'in yanı sıra Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ve kurul yetkililerinin katıldığı oturumda, kurulun 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarına ilişkin çalışmalarına ait raporlar sunuldu.

Bakan Kılıç açılış konuşmasında, İstanbul'un, uluslararası olimpik anlaşma şartlarına uygun olarak olimpiyat ve paralimpik oyunlarına hazırlanması amacıyla İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulu oluşturulduğunu belirterek, 'Oyunların adaylık süreçleri bu kurul ve idari teşkilatı ile birlikte yürütülmüştür. Kurulumuz üstlenmiş olduğu misyona uygun olarak, bugüne kadar önemli çalışmalar gerçekleştirmiştir.' dedi.

İstanbul Olimpiyat Oyunları Hazırlık ve Düzenleme Kurulunun 2020 Tokyo Olimpiyatları adaylığı sürecinde yürüttüğü adaylık çalışmalarının yanı sıra gerek uluslararası arenada en büyük problemlerden biri olan dopingle mücadele, gerekse de İstanbul’da spor altyapısının geliştirilmesi ve spor kültürünün kalıcı olarak yerleştirilmesi hususunda katkı sağlamak adına çalışmalar yaptığını vurgulayan Kılıç, şöyle devam etti:

“Olimpiyat Parkı içerisinde yer alan atletizm tesisleri, 2015 yılı içerisinde uluslararası standartlara uygun bir şekilde yenilenerek ülke sporumuzun hizmetine kazandırılmıştır.

Kurulumuzca işletmesi yürütülen Atatürk Olimpiyat Stadı’nda denetime konu dönem içerisinde ulusal ve uluslararası birçok futbol müsabakası ile çeşitli etkinlikleri kapsayan ciddi bir faaliyet yoğunluğu yaşanmıştır.

Önümüzdeki dönemlerde de, olimpiyat oyunları ve paralimpik oyunlar adaylık süreçlerinde önemli değerlendirmelere konu olan İstanbul’un ve ülkemizin spor altyapısına yönelik yatırımlarla, spor kültürünün yerleştirilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasına gayret gösterilecektir.'

Sporda alt yapının önemine değinen Kılıç, hem sporcular yetişmesi hem de uluslararası büyük organizasyonlara ev sahipliği yapabilmek adına hızlı ve kaliteli tesisleşmeye önem verdiklerini ifade ederek, 'Bu kısa adı TOHM olan Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerimiz, çalışmalarına devam ediyor. Bugün itibariyle 21 ilimizde 17 olimpik branşta toplam 1.014 sporcumuz var. Bu merkezlerimizde yer alan sporcularımız; dünya ve Avrupa şampiyonalarında, gençlik olimpiyatlarında ve çeşitli organizasyonlarda toplamda 721 madalya kazanmışlardır. Yürütülen yoğun çalışmalar neticesinde lisanslı sporcu sayısı 2016 yılı ekim ayı itibariyle 6.789.313'e yükselmiştir.” şeklinde konuştu.

Bakan Kılıç, okul spor faaliyetlerine ilişkin rakamlarda yaşanan artışları ise şöyle açıkladı:

'2010-2011 öğretim yılında 21 branşta düzenlenirken, 2015-2016 öğretim yılında 39 branşta düzenlenir hale gelmiştir. Okul spor faaliyetlerine katılan sporcu sayısı, 2012 yılında 532.417 iken; 2016 yılında 1.569.228'e ulaşmıştır.'

Bu yıl Türkiye’de gerçekleştirilen önemli uluslararası organizasyonların sayısındaki artışın, Türkiye’nin artık bir spor ülkesi haline geldiğinin en güzel göstergesi olduğunu vurgulayan Kılıç, 'Ülkemiz 2015 yılında 72 uluslararası organizasyona ev sahipliği yaparken 2016 yılında bu rakam 197’ye çıkmıştır.' dedi.

Yakın gelecekte de önemli organizasyonlara ev sahipliği yapacaklarını anlatan Kılıç, 11-18 Şubat 2017'de Erzurum’da düzenlenecek Avrupa Gençlik Olimpik Kış Festivali (EYOWF) ve 18-30 Temmuz 2017 tarihinde Samsun’da düzenlenecek İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları (Deafolimpik) ile ilgili bilgi verdi.

Dopingle mücadelenin etkin bir şekilde devam ettiğini, 'dopinge karşı sıfır tolerans' prensibini taviz vermeksizin uygulamakta olduklarını kaydeden Kılıç, bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda yaşanan gelişmeleri şöyle aktardı:

'2013’de yapılan 1.579 kontrolde kural ihlali sayısı 176 iken, 2015’de 2.066 örnekten 32'sinde yasaklı maddeye rastlanmıştır. 2016 yılında ise alınan 2.503 numuneden sadece 13'ünde yasaklı maddeye rastlanmıştır. Dünya Anti Doping Ajansı (WADA) yasaklılar listesine göre doping maddesi ihtiva eden ilaç ve gıda takviye ürünlerinin ülkemize kaçak yollardan girmesi, reçetesiz satılması ve izinsiz kullanımının engellenmesi amacıyla Sağlık Bakanlığında gerçekleştirilen toplantılar sonucunda; Türkiye genelinde tüm gümrük kontrol kapılarında görev yapan personele WADA yasaklılar listesine göre doping maddesi ihtiva eden ilaç ve ilaç türevleri hakkında seminer ve eğitimler verilmiştir. Ayrıca; Bakanlığımız Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliği ile 2014 yılında 'Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca mevcut hızlı kargo sisteminde uyuşturucu maddelere ilişkin yapılacak olan çalışmaya doping maddelerinin de eklenmesi' kararlaştırılmıştır.'

Bakan Kılıç, Bakanlık olan gerçekleştirdikleri tüm yatırımların meyvelerini vermeye başladığını vurgulayarak, 'İnşallah devam edecek çalışmalarımızla ulusal ve uluslar arası arenada başarılı sporcular yetiştirmeye devam edecek hem de önemli organizasyonlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz.' ifadelerini kullandı.

(Sürecek)
Kaynak: AA