Libya'daki Olaylar

Yüksek Devlet Konseyi üyesi Hisadi: 'Derne kenti aralıksız olarak Halife Hafter'e bağlı güçlerin saldırılarına maruz kalıyor. Savaş uçakları ve toplarla yapılan bombardıman kesintisiz sürüyor' 'Eğer Başkanlık Konseyi Derne'de yaşananları önleme konusunda yetersiz kalıyorsa uluslararası toplumdan yardım istemeye davet ediyorum'

Libya'daki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Yüksek Devlet Konseyi üyesi Mansur el-Hisadi, darbeci General Halife Hafter'e bağlı güçlerin Derne kentine yönelik giderek artan saldırılarının durdurulması çağrısında bulundu.

AA muhabirine konuşan Hisadi, 'Derne kenti aralıksız olarak Halife Hafter'e bağlı güçlerin saldırılarına maruz kalıyor. Savaş uçakları ve toplarla yapılan bombardıman kesintisiz sürüyor.' dedi.

Derne kentine yönelik saldırılarda, elektrik santrali gibi hayati önem taşıyan tesislerin de hedef alındığını ifade eden Hisadi, Hafter güçlerinin sivillere yönelik söz konusu saldırılarının savaş suçu niteliğinde olduğunu söyledi.

Başkomutanlık sıfatını taşıması nedeniyle Başkanlık Konseyinden Derne'deki saldırıların ve tüm askeri operasyonların durdurulması kararı çıkarmasını ve uymayanların yasa dışı ilan edilerek zorla durdurulmasını talep eden Hisadi, 'Eğer Başkanlık Konseyi Derne'de yaşananları önleme konusunda yetersiz kalıyorsa uluslararası toplumdan yardım istemeye davet ediyorum.' diye konuştu.

Hisadi, Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler'le görüştüğünü ve ondan Derne'ye yönelik saldırıların durdurulması konusunda talepte bulunduğunu belirterek, uluslararası toplumu Derne'de saldırıların sonlandırılması ve ablukanın kırılması için çalışmaya çağırdı.

Derne Yerel Meclisi de Hafter'e bağlı güçlerin bir yıldan uzun süredir uyguladığı ablukanın derhal kaldırılması çağrısında bulunmuş ve Başkanlık Konseyi ile hükümetin bu konuda sessiz kalmasını eleştirmişti.

Fas'ın Suheyrat kentinde Aralık 2015'te yapılan anlaşma gereği oluşturulan Yüksek Devlet Konseyinin danışma ve yürütme görevi bulunuyor. Millet meclisi yasama görevine sahipken ve Başkanlık Konseyi de başbakan ve bakanları kapsıyor.

Kaynak: AA