İZBAN Grevinde 2. Gün Açıklaması Başbakan'ın Devreye Girmesini Bekliyorlar

İzmir’de Aliağa-Torbalı arası banliyö taşımacılığını işleten İZBAN A.Ş.’nin personeli, grevde 2. güne girdi. Vatandaşlar, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da yapan Başbakan Binali Yıldırım’ın devreye girmesini talep etti.

İZBAN Grevinde 2. Gün Açıklaması Başbakan'ın Devreye Girmesini Bekliyorlar
İzmir’de Aliağa-Torbalı arası banliyö taşımacılığını işleten TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak şirketi İZBAN A.Ş. personelinin grev kararı 2. günde de devam ediyor. Grevin sona erdiğini düşünen bazı vatandaşlar, istasyon kapılarında “Bu iş yerinde grev var” yazısını görünce kapıdan döndü, rotasını otobüs duraklarına çevirdi. Vatandaşların birçoğu, geçmiş dönemlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da yapan Başbakan Binali Yıldırım’ın devreye girerek orta yol bulunmasını talep etti.

“BAŞBAKAN DEVREYE GİRMELİ"

Batıkan Yılmaz isimli vatandaş, “Ben grevi kararını haklı buluyorum. İşçilerin haklarını alamadıkları sürece greve devam edeceklerini biliyorum. Başbakan devreye girerse işin daha da kolaylaşacağını düşünüyorum. Biz vatandaş olarak bu durumdan zorlanıyoruz. Ne kadar çok otobüs gelse de trafik sorun oluyor. Normalde 10 dakikada geldiğim yolu bugün 50 dakikada geldim” derken, Seval Vural isimli vatandaş ise “İZBAN bizim için büyük kolaylıktı. Dün Menemen’den Alsancak’a hastaneye gelirken çok zorlandım. Hatta geç kaldım. Başbakan da bu konuda devreye girmeli ve orta yol bulunmalı” diye konuştu.



“ORTADA BULUŞSUNLAR"

Velican Kalkan ise 10 gün öncesinden grev kararı alınacağından haberi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Ben öğrenciyim. Şirinyer’den Alsancak’a 10 dakikada geliyordum. Şimdi 50 dakikada geliyorum. Başbakan eskiden Ulaştırma Bakanıydı. Devreye girerse iyi olur ama İZBAN personeli de fazla zam istiyor. Ortada buluşsunlar. Onlar da mağdur olmasınlar, biz de mağdur olmayalım. Ağabeylerimiz de hak ettikleri alsınlar.” Jale Erol isimli vatandaş da işçilerin grev kararını haklı bulduğunu ifade etti.

Erol, “Demin kapıdan döndüm. Grevin devam edeceğini aslında tahmin ediyordum ama yine de geldim. Ben bu greve destek veriyorum çünkü onlar emekçi insanlar. Binlerce insanlarla uğraşıyorlar. Onlara destek veriyoruz. Hepsi pırlanta gibi insanlar. 7/24 çalışan insanlar. Allah yardımcıları olsun.”

“GREV SÜRECEK"

İş yeri baştemsilcisi Ahmet Güler, talepleri yerine getirilmediği sürece greve devam edeceklerini bildirdi. Güler, “Yüzde 15’lik zam olunca maaşlara tam olarak yüzde 15’lik bir yansıma olmuyor. Çalışan arkadaşlar olarak teklifleri kabul etmiyoruz. Grev sürecek. Adım atma konusunda olumlu bir bakış açımız yok. Biz orta yolu bulmak için çok uğraştık. İZBAN’ın kuruluşundan beri sıkıntılarımız var. 3-4 gün çözülecek sorunlar değil. Hiçbir şekilde çözüme gidemiyoruz. Çalışanların sıkıntılarını çözmek için çalışma yok.”

İZBAN personellerinden Mücahit Yavuz ise, “Dün İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kocaoğlu, ‘farklar bir toplu sözleşmede kapanmaz’ dedi.

Evet bir toplu sözleşmede bütün farklar kapanmaz. Bu 3. toplu iş sözleşmesi. Biz daha önce de iş bıraktık. O günden bugüne emsallerimize yaklaşmak için çalışma yapılmadı. Ara daha da açıldı. Haklı davamıza inanmasaydık çalışanların yüzde 100’ünün katılımı olmazdı. Çözüm bulana kadar da devam edeceğiz” diye konuştu.

İzmir’de Aliağa-Torbalı arası banliyö taşımacılığını işleten TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak şirketi İZBAN A.Ş. personeli dün grev kararı aldı. İZBAN’da çalışan 340 personeli kapsayan toplu sözleşme görüşmelerindeki uyuşmazlık nedeniyle Demiryol-İş Sendikası tarafından alınan karara göre grev dün saat 08.00’de başladı.

İzmirlilerin grevden olumsuz etkilenmemesi için ESHOT ve İZULAŞ’ın yanı sıra İZDENİZ de seferlerini artırdı.

Kaynak: İHA