Gazeteci-Yazar Tezcan Gençlerle Buluştu

Gazeteciyazar Tezcan, Türk Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezince düzenlenen 'Kalem Söyleşileri'ne konuk oldu Tezcan:'O gece sokağa çıkan sanatçıların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. 15 Temmuz olduğunda büyük çoğunluğu neredeyse 'Bu darbe olsun da kurtulalım' modundaydılar'

Gazeteci-Yazar Gülcan Tezcan, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında sanatçıların tavrı konusunda, 'O gece sokağa çıkan sanatçıların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. 15 Temmuz olduğunda büyük çoğunluğu neredeyse 'Bu darbe olsun da kurtulalım.' modundaydılar.' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Diyanet Vakfı Kadın Aile ve Gençlik Merkezince (TDV KAGEM) düzenlenen 'Kalem Söyleşileri' etkinliğinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Tezcan, Gezi olayları ve 28 Şubat sürecine atıfta bulunarak, 15 Temmuz'da yaşanan gerçeklerin sanat dünyasında genişçe anlatılması gerektiğini söyledi.

Tezcan, sanat dünyasında 'hakim çevreler'in, 15 Temmuz darbe girişimini kurtuluş olarak gördüklerine dikkati çekerek, '15 Temmuz akşamı Cihangir'de yaşayan arkadaşların anlattığına göre, büyük bir beklenti içindeydiler. Bazı çevreler, o günlerde yaşanan gerçeği görmek yerine bambaşka bir pencereden görmeyi tercih ettiler.' şeklinde konuştu.

15 Temmuz darbe girişimine, fuar ve kültür etkinliklerinde yeterince yer verilmediğini öne süren Tezcan, şöyle devam etti:

'Önümüzde TÜYAP Kitap Günleri yaklaşıyor. Programına bakıyoruz 15 Temmuz'la ilgili elle tutulan, bazı yayınevlerinin ufak başlıkları dışında herhangi bir şey yok. Contemporary İstanbul Sanat Fuarı gerçekleştirildi. Orada da darbeyle ilgili herhangi bir gönderme ve ima yoktu. Milli-manevi hassasiyeti olan çevreler bu konudaki hassasiyetlerini ortaya koyuyor ama onun dışında nedense garip bir sessizlik ve görmezden geliş, onların arzu ettiği devrimi halkın gerçekleştirmesinden dolayı, hakim olan bir hazımsızlık okuyorum ben bu tavırlarda.'

Tezcan darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi bazı sanatçıların tavrına ilişkinse 'O gece sokağa çıkan sanatçıların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyordu. 15 Temmuz'da olduğunda büyük çoğunluğu neredeyse 'Bu darbe olsun da kurtulalım' modundaydılar.' değerlendirmesini yaptı.

- '28 Şubat'ı yeterince anlatamadık'

Türkiye'nin bir işgal girişimi atlattığına işaret eden gazeteci-yazar Tezcan, 'Bu kalkışmanın akabinde çalışmaların çıkması kolay değil. O günlerin romanları, hikayeleri yazılacak. Zaman içinde çok daha nitelikli işler yapılacak, sinema ve filmlerinin de çekilmesini bekliyoruz. Önemli olan sanatsal değeri ve nitelikleri olan işlerle bu tarihi kırılma noktasını hakkıyla tarihe mal edebilmektir.' dedi.

Tezcan, '15 Temmuz'u biz yazmaz ve anlatmazsak, başkaları tarihi bambaşka şekilde yazıyorlar. Biz bunu 28 Şubat'ta yaşadık.' ifadelerine yer vererek, şunları kaydetti:

'28 Şubat yokmuş gibi davranan insanlar oldu. O dönemin en haince manşetlerini atan gazetelerin genel yayın yönetmenleri, 'Siz ne yaşadınız ki?' diye sordular. Çünkü biz 28 Şubat'ı yeterince anlatamadık. Şimdi, sanki 28 Şubat hiç yaşanmamış gibi bir tablo ortaya çıktı. 15 Temmuz'u bizim hassasiyetle gündemimize almamız, tarihe mal etmemiz ve olduğu biçimiyle, bütün hakikatiyle sanatsal mecralarda eserler vererek tarihe mal etmemiz gerekiyor. Çünkü girişim, bizim toprağımıza ve bayrağımıza yapılan bir saldırı girişimiydi. Bu olay tarihe en iyi şekilde anlatılarak not düşülmesi gereken bir olaydır.'
Kaynak: AA