Fildişi Sahili'ndeki Yeni Anayasa

Devlet Başkanı Vattara, yeni anayasayı onayladı.

Fildişi Sahili Devlet Başkanı Alassane Vattara, referandumla kabul edilen yeni anayasayı onayladı.

Vattara, Abidjan kentindeki Devlet Başkanlığı Sarayı'nda düzenlenen törende yeni anayasaya onay verdi.

Kabine üyelerinin de katıldığı törende konuşan Vattara, 'Fildişi Sahili halkının yüzde 93,42 oyla yeni anayasayı kabul etmesi, 6 yıl önce başlayan krizden sonra demokrasimiz için önemli bir adım oldu.' dedi.

Yeni anayasayla ülkede yeni bir cumhuriyet döneminin başladığını kaydeden Vattara, ülkedeki barış, istikrar, eşitlilik ve modernleşme gibi değerleri koruyarak ülkenin olumlu yönde değişmesini ve öngörülen reformların yerine getirilmesini sağlayacağını söyledi.

Vattara, 'Kalkınmanın gerçekleşmesi için ülkemizin birtakım yollardan geçmesi gerekiyor ve yeni anayasa bu yollardan geçmeyi sağlayacak.' diye konuştu.

Vattara'nın meclise sunduğu yeni anayasa tasarısı milletvekillerince geçen ay kabul edilmiş, tasarının yürürlüğe girmesi için de 30 Ekim'de referanduma gidilmişti. Muhalefet, tasarının, hükümetin çıkarlarına göre şekillendirildiğini öne sürmüş ve halkı, referanduma karşı çıkmaya davet etmişti.

Referandumda oy verenlerin yüzde 93,42'si yeni anayasanın kabulü için 'evet' derken, yüzde 6,58'i ise tercihini 'hayır'dan yana yapmıştı.

Yeni anayasada, daha öncekilerde bulunan 'devlet başkanı seçimine aday olmak isteyenlerin anne ve babasının Fildişi Sahili vatandaşı olması şartı' yer almıyor.

Annesinin Burkina Faso uyruklu olduğu iddialarıyla karşı karşıya kalan Vattara, Ekim 2015'teki devlet başkanı seçiminde, anayasa değişikliğine gitme vaadinde bulunmuştu. Vattara, seçim kampanyası sırasında kendisine yöneltilen iddialarla ilgili, 'Önemli olan geleceğimize odaklanmalı, insanların kökeni, dini veya ten renginden dolayı dışlanmamasını sağlamalıyız.' ifadesini kullanmıştı.

Yeni anayasayla devlet yönetiminde bir senato ve bir devlet başkanı yardımcısı makamı da oluşturulması planlanıyor.

Kaynak: AA