Başbakan Yıldırım, Pancar Üreticisini Sevindirdi

Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Buluşan: 'Başbakan Binali Yıldırım'ın şeker pancarının 2017 avans alım fiyatını ton başına 210 lira olarak belirlemesi çiftçi için mutluluk verici' Kütahya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Genç: 'Kütahya'da yaklaşık 3 bin çiftçimiz pancar üretiyor. Açıklanan rakamın çiftçimizin emeğinin karşılığını vereceğine inanıyoruz'

Başbakan Binali Yıldırım'ın, şeker pancarının 2017 avans alım fiyatını ton başına 210 lira olarak belirlediklerini açıklaması, pancar üreticisini memnun etti.

Eskişehir Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl pancarın tonunun 190 liradan alındığını anımsatarak, Başbakan Yıldırım'ın açıklamasıyla 2017 yılı için ton başına 210 lira ödeneceğini kaydetti.

Söz konusu fiyatın çiftçiyi mutlu ettiğini aktaran Buluşan, 'Geçen yıl pancardaki şeker oranın anlamına gelen polar 14'tü. Söz konusu rakam bu yıl 16'lara çıktı. Şu anda bölgemizdeki pancardaki polar oranı 17 seviyelerinde. Pancardaki polar oranı da fiyatı etkileyecek. Eskişehir'deki polar oranı göre ton başına fiyat 210-215 lira arasında olacak. Fabrika 2016 yılında içinde 1 milyon 20 bin ton şeker pancarı işledi. Gelecek yıl bu artabilir.' diye konuştu.

Buluşan, belirli bölgelerde kapatılan kantarların, Eskişehir merkezdeki pancar teslimatında sıkıntı yaşattığına değinerek, İnönü ilçesinde kantarın yeniden açılması gerektiğini vurguladı.

- 'Çiftçimizin emeğinin karşılığını vereceğine inanıyoruz'

Kütahya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Ahmet Genç de açıklanan pancar alım fiyatından üreticiler olarak memnuniyet duyduklarını belirtti.

Kütahya'da yılda yaklaşık 300 bin ton şeker pancarı üretildiğini bildiren Genç, 'Üreticilerimiz ürünlerine hak ettiği değerin verilmesini istiyordu. Başbakanımız Yıldırım'ın açıkladığı fiyat, beklentilerimizin biraz altında olsa da yine de bizler tarafından memnuniyetle karşılandı. Kütahya'da yaklaşık 3 bin çiftçimiz pancar üretiyor. İnşallah açıklanan rakamın çiftçimizin emeğinin karşılığını vereceğine inanıyoruz.' ifadelerini kullandı.

Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç ise açıklanan pancar alım fiyatından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Pancar üreticisinin eline geçecek ücretin geçen yıla göre daha iyi olacağını anlatan Danç, bu yıl şeker pancarının kilogram başına alım fiyatının geçen yıla oranla arttığını bildirdi.

Danç, bölge çiftçisinin pancarlarını teslim ettiği Manyas ve Gönen alım merkezlerinin kapatılmasının konuşulduğunu belirterek, 'Belki 40 yılı aşkındır çiftçinin hizmetinde olan bu alım merkezleri kapatıldığında, çiftçimiz şeker pancarını Susurluk Şeker Fabrikasına götürmek zorunda kalacak. Bu da bölgemizde şeker pancarı ekimine olan tercihi diğer ürünler lehine değiştirecektir. 2015 yılında Susurluk Şeker Fabrikasına bağlı bölgede 200 bin ton pancar ekimi yapılırken, bu yıl bu rakam 150 bin tona düşmüştür. Teslim merkezleri üreticiye yakın olsun ki, ekim alanı genişlesin. Bu rakam yıllık 300 bin tona ulaştığında Susurluk Şeker Fabrikası da üretim yapacak ve üreticimize daha yararlı olacaktır.' değerlendirmesinde bulundu.

- '250 lira olsa daha iyi olurdu ama bu da iyi bir fiyat'

Bilecik'in Osmaneli İlçe Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver de pancar fiyatının 210 lira olarak açıklamasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Şeker oranı yükseldikçe pancarın taban fiyatının da yükseldiğini anlatan Ünver, 'Tahmin ediyorum 2017 yılında 220-225 lira gibi üzerinden çiftçiye para ödenir. Çiftçiler olarak da bundan memnuniyet duyarız. 250 lira olsa daha iyi olurdu ama bu da iyi bir fiyat. Pancar avans alım fiyatının şimdiden açıklanmasında avantaj var. Ona göre çiftçimiz ekiliş yapar. Başbakanımıza teşekkür ediyorum.' ifadelerini kullandı.

Ünver, pancar kotasının çiftçiyi memnun etmediğini ve kotanın kalkması istediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA