Aydemir'den 2 Tarihi Çağrı

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, özellikle işyeri tabela ve markalarında yabancı dil menşeyli kelime yoğunluğuna dikkat çekerek, Türk Dil Kurumu öncülüğünde, ulusal boyutta “Türkçe Oku, Türkçe Yaz, Türkçe Tabela As’ kampanyası başlatılmasını önerdi.

Aydemir'den 2 Tarihi Çağrı
AYDEMİR’DEN KÜLTÜREL VURGU

AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Türk Dil Kurumu ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bütçeleri üzerinde görüşlerini paylaştı. Türkiye’de ciddi boyutta bir tabela kirliliği olduğu, işyeri tabela ve markalarında yabancı dildeki kelimelerin yoğunluklu olarak kullanıldığına dikkat çeken Milletvekili Aydemir, ‘Türkiye’yi baştan başa dolaşan bir İngiliz, ne yazık ki, kendisini öz vatanında hissedebilir. Bakkallarımız bile İngilizce tabela asıyor işyerlerine. Büyük bir özenti furyası ve istila hâlindeyiz.’ ifadeleriyle sorunu dile getirdi.

‘DİLİMİZİ İHMAL ETMEMELİYİZ’

Milletvekili Aydemir, ‘Bir noksanı özellikle dile getirmek istiyorum: Bu noksan, bir kurumumuzun arzu edilen seviyede dile getireceği mevzuyu üzerine gitmeme noktasındaki noksanıdır. Türk Dil Kurumu, güzel Türkçemizi yaşatmak ve tüm varlıklarıyla gelecek nesillere ulaştırmak gibi bir millî görev yapıyor. Dil bayrağımızı kültürümüzde, edebiyatımızda, günlük yaşantımızda dalgalandıramazsak ay yıldızlı bayrağımızın ebediyete kadar şafaklarda dalgalanmasını temin edemeyiz. Bu konuda maalesef, zaaflarımız var. Dil eğitimi ve öğretiminde eksikliklerimiz var. Aileler ve toplum olarak çocuklarımıza Türkçemizi mükemmel şekilde öğretmek konusunda İngilizce öğretmeye gösterdiğimiz heves ve özeni göstermiyoruz. Anadili öğretemediğimiz çocuklarımıza başka dilleri de öğretemiyoruz. Maalesef, toplumumuz, kendi dili ve diğer yabancı diller konusunda öğrenme özürlü bir toplum hâline geldi çünkü öğretmekte özürlüyüz, kusurluyuz, yetersiziz. ‘dedi.

AYDEMİR’DEN TÜRKÇE OKU, TÜRKÇE YAZ, TÜRKÇE TABELA AS, KAMPANYASI ÇAĞRISI

Konuşmasında, ‘Bir diğer eksiğimiz de imla konusunda kendini gösteriyor. ‘diyen Milletvekili İbrahim Aydemir, tarihi bir çağrıda bulunarak, ‘Aydınlarımız bile fahiş imha hataları yapıyorlar. Bunları tespit bağlamında alalım lütfen. Ve bir teklifte bulunacağım: Türkiye’yi baştan başa dolaşan bir İngiliz, ne yazık ki, kendisini öz vatanında hissedebilir. Bakkallarımız bile İngilizce tabela asıyor işyerlerine. Büyük bir özenti furyası ve istila hâlindeyiz. Türk Dil Kurumumuz bu konudaki bilinçli ve titiz çabalarını artırmalıdır. Kamu spotları yeterli değil. Belediyelerle sıkı iş birliği hâlinde “Türkçe oku, Türkçe yaz, Türkçe tabela as.” kampanyası başlatmalıyız. Teklif bağlamında söylüyorum. Buna milletvekillerimiz de illerinde öncü ve destek olmalılar. Türk Dil Kuru mu - özellikle altını çiziyorum arkadaşlar- 2017 yılını “Türkiye’ne, Türkçene, geleceğine sahip çık.” yılı ilan etmeli. ‘vurgusunu yaptı.

TÜRK DÜNYASI’NA ORTAK ALFABE ÇAĞRISI

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı bütçesi görüşmeleri dolayısıyla, ortak alfabe kullanımı çağrısı yapan Milletvekili İbrahim Aydemir, ‘ Bir de Türk ve akraba topluluklarıyla ortak alfabe konusundaki çalışmalara ağırlık vermemiz gerekiyor. Az önce Mehmet Günal Bey, bir gönderme yaptı ak tarifimize dönük. İşte burada bir noksanımızı özellikle dile getirdim ama ak tarifi yaparken -izniniz olursa- özellikle rahmetli Alparslan Türkeş özelinde bir tarifi burada kayda geçmek istiyorum. Rahmetli Türkeş bir hedef koyuyor, bir de tarif yapıyor, diyor ki: “Vatanseverlik, milletimizi çağlar üzerinden aşırtıp muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmaktır.” Tarif bu. Biz de on dört yılda ak dava olarak yüz kırk yıla sığmayacak, iki yüz kırk yıla sığmayacak hedeflere ulaştık elhamdülillah. Milletimizi muasır medeniyetler noktasına taşıdık. Dolayısıyla “ak” ifadesi bile az kalır. Bunu da özellikle not düşüyorum. ‘ dedi.

Kaynak: İHA