Avrupa Demokrasi Forumu Sona Erdi

Avrupa Konseyi bünyesinde bu yıl 5'incisi düzenlenen Avrupa Demokrasi Forumu’na 100’e yakın ülkeden 2 bin uzman, sivil toplum temsilcisi ve yönetici katıldı Foruma Türkiye’den katılan Boğaziçi Avrupa Siyaset Okulu Direktörü Altınay: “Avrupa normları evrilirken bizim de bir sözümüzün olması gerekiyor. Bu forumlar bunun için önemli”

Avrupa Konseyi’nin demokrasi ve eğitim konularını öne çıkardığı ve bu yıl 5'incisi düzenlenen Dünya Demokrasi Forumu’nda mülteciler, kamuoyu oluşturma ve demokrasiyi tesis etmede eğitimin rolü ve Avrupa’nın karşı karşıya olduğu güncel sorunlar ele alındı.

Yan etkinlikleriyle birlikte bir hafta süren ve bugün sona eren forumu, Boğaziçi Avrupa Siyaset Okulu Direktörü Hakan Altınay, AA muhabirine değerlendirdi.

Avrupa’da ve dünya genelinde sosyal ve siyasi eğilimleri yakından takip etmek açısından son derece ilginç tartışmalara şahit olduklarını anlatan Altınay, “Boğaziçi Avrupa Siyaset Okulu, 2014’te Avrupa Konseyi, Boğaziçi Üniversitesi ve Anadolu Kültür’ün bir araya gelerek kurdukları bir okul. 21 ülkede bulunan Avrupa Konseyi siyaset okulları ağının bir üyesi. Türkiye’nin her kulvarından gelen gençlerle, yılda 3 defa Avrupa değerlerini, Avrupa’daki siyasi tartışmaları, ekonomi nasıl büyür, çevre nasıl korunur gibi konuları karşılaştırmalı olarak ele aldığımız eğitimler veriyoruz. Mezunlarımızdan 16’sı bu yılki Dünya Demokrasi Forumu’na katıldı. Demokrasi ve eğitim konularının genel başlık olarak ele alındığı Forum’da, bir çok farklı konunun da tartışıldığı laboratuvar çalışmaları da gerçekleştirildi. Aynı zamanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de(AİHM) bir ziyaret yapıldı.” ifadelerini kullandı.

Altınay, okullar arasında sadece Türkiye’nin mezunlarıyla Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ın görüştüğünü belirterek, “Avrupa nereye gidiyor, Türkiye nereye gidiyor, 15 Temmuz’da neler yaşandı, sonrasında ne tür gelişmeler ortaya çıktı? bunları konuştuk” dedi.

Forum boyunca düzenlenen tartışmalar ve ortaya çıkan sonuçlar incelendiğinde ciddi kutuplaşmaların olduğunu gördüklerini söyleyen Altınay, “Güven tesis etmek gerekiyor. Sadece Türkiye’de değil, İngiltere’de gördük, ABD’de seçim sonuçlarıyla görüyoruz ki ciddi kutuplaşmalar var. Dolayısıyla tüm dünyada merkezkaç dinamikler daha güçlü olmaya başladı. Kendi içlerinde birbirlerine şüpheyle bakıyorlar. Bu siyaset okullarında 'benim gibi düşünmeyenler de haklı olabilirler mi?' esprisiyle dinliyoruz. Bunun diğer ülkelerdeki siyaset okulları için de geçerli olduğunu gördük.” şeklinde konuştu.

Forumda düzenlenen çok sayıdaki toplantı ve sunumu takip ettiklerine değinen Altınay, “Avrupa Konseyi’nde olmak, Konsey’in gündemini incelemek, o gündeme etki etmek bizim için her zaman ilginç. Arkadaşlarımız İslamofobi meselesini gündeme getirdiler. Göç meselesiyle ilgili toplantılarda mülteciler sorununda Avrupa’nın kendi sorumluluklarını yerine getirmediğini gündeme getirdiler. Avrupa normları evrilirken bizim de bir sözümüzün olması gerekiyor. Bu forumlar bunun için önemli.” dedi.

Kaynak: AA