'Asırlardır Sönmeyen Kandiller' Konferansı

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından düzenlenen konferansta, öğrencilere tarihe yön veren padişahların akıl hocaları anlatıldı Şair Yalsızuçanlar: 'Türk tarihinde, Oğuz Kağan'dan beri bütün Tük hakanlarının alim veya arif danışmanları, kendisinden feyiz aldıkları, manevi destek gördükleri büyükleri vardır. Dünya tarihine baktığımızda, özellikle erken dönem, klasik ve ortaçağda dünyanın birçok adil devletinde de hükümdarların böyle yaptığını görüyoruz'

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından 'Asırlardır Sönmeyen Kandiller' konferansı düzenlendi.

Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta, şair Sadık Yalsızuçanlar tarafından katılımcılara, tarihe yön veren padişahların akıl hocaları Şeyh Edebali, Akşemseddin, Mimar Sinan, Aziz Mahmud Hüdai, Hacı Bayram Veli, Ebu Suud Efendi, Zenbilli Ali Efendi ve Molla Fenari anlatıldı.

Devlet mekanizmasının, adaletin gerçekleştiği kozmik bir alan olduğunu belirten Yalsızuçanlar, 'Türk tarihinde, Oğuz Kağan'dan beri bütün Tük hakanlarının alim veya arif danışmanları, kendisinden feyiz aldıkları, manevi destek gördükleri büyükleri vardır. Dünya tarihine baktığımızda, özellikle erken dönem, klasik ve ortaçağda dünyanın birçok adil devletinde de hükümdarların böyle yaptığını görüyoruz.' dedi.

Alimlerin ve ariflerin dünya ve iktidar tutkusu gibi taleplerinin olmadığını belirten Yalsızuçanlar, 'Alimler ve arifler, her türlü iktidardan sürekli vazgeçerler. Çünkü İslam irfanı dediğimiz, gerçek anlamda insan olmanın yolu, benliğimiz açısından tuzak kurabilecek her türlü çekici şeyden vazgeçebilme esasına dayalıdır.' ifadelerini kullandı.

Kredi Yurtlar Kurumu Ankara İl Müdürü Ferhat Türkoğlu da tarihe yön verebilmek için tarihi iyi anlamak gerektiğini vurguladı. Türkoğlu, şunları kaydetti:

'15 Temmuz gecesinde gençlerin vatanına, milletine nasıl sahip çıktığını tüm dünya gördü. Gençlerimizle gurur duyduk. Gençler her şeyin en iyisine layık. Dünyada böyle bir millet, böyle bir gençlik yok. Bu gençlik, bu bayrak, vatan, Allah aşkını, iman ve inancı dedeleri olan Osmanlı'dan, Selçuklu'dan, o yüce ve asil tarihinden almaktadır. Tarihimize yön verebilmemiz için tarihimizi iyi anlamamız gerekir. Geçmişimizi iyi bilmemiz lazım ki geleceğimizi, 2023, 2053, 2071 vizyonlarımızı sağlam temellere oturtabilelim.'

Ankara Valisi Ercan Topaca'nın da katıldığı konferansta, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından, kum sanatı gösterisi yapıldı.

Kaynak: AA