Zimbabve, Afkira'nın Sembolü 'Baobab Ağacı'nı EXPO 2016'Ya Hediye Etti

EXPO 2016’nın resmi katılımcılarından olan Zimbabve, ülkelerinden getirdikleri Baobab ağacını EXPO 2016’ya hediye etti. Zimbabve’den getirilen ağacı Zimbabve Ülke Komiseri Georges El Badaoui ile EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök, kule alt meydanına birlikte dikti. Badaoui, çok güzel anılar yaşadıkları EXPO 2016’ya Zimbabve’den kalıcı bir hatıra bırakmak için ülkenin simgelerinden olan baobab ağacını hediye ettiklerini söyledi.

Zimbabve, Afkira'nın Sembolü 'Baobab Ağacı'nı EXPO 2016'Ya Hediye Etti
EXPO 2016’nın açık kaldığı 6 ay boyunca ülkelerinin botanik zenginliklerini ve kültürlerini en iyi şekilde yansıtan, gerçekleştirdikleri Milli Gün kutlamasıyla EXPO’ya renk katan Zimbabve, Antalya’ya kalıcı bir hatıra bıraktı. Ülke Komiseri Georges El Badaoui’nin girişimleriyle Zimbabve’den getirilen baobab ağacı EXPO Kulesi alt meydanına dikildi.

Zimbabve Ülke Komiseri Georges El Badaoui ile EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Komiseri Büyükelçi Erdoğan Kök, toprak attıktan sonra ağaca can suyu verdi. Badaoui ve Kök daha sonra, "Bu ağaç Zimbabve tarafından EXPO 2016’ya hediye edilmiştir" yazan tabelayı çaktı. Ağaç dikim töreni sırasında Zimbabve’de ünlü bir heykeltraş tarafından yapılan Guru heykeli de ağacın yanında yer aldı. Ülke Komiseri Badaoui, Zimbabve’de bir ağaç dikimi yaparken doğanın iznini almak gerektiğini ifade ederek, heykelin dikilen baobab ağacını da koruyacağına inandıklarını belirtti.

"Baobab, dostluğun simgesi olarak EXPO’da yaşamaya devam edecek"

Büyükelçi Kök, Zimbabve Ülke Komiseri Georges El Badaoui’ye nazik düşünceleri için teşekkür etti. Zimbabve’nin gerek ülke bahçesinde sergiledikleri zengin kültürleriyle gerek gerçekleştirdiği etkinliklerle EXPO’ya renk kattığını ifade eden Kök, "Dikilen bu ağaç ile Zimbabve EXPO sergi alanına kalıcı bir eser bırakmıştır. Bu ağaç, EXPO sayesinde perçinlenen Tük-Zimbabve dostluğunun en önemli simgesi olarak yüzyıllar boyunca yaşamaya devam edecektir" dedi.

Afrika’nın sembolü

Zimbabve Ülke Komiseri Georges El Badaoui ise ağacın Zimbabve hükümetinin Türkiye’ye EXPO süresince gösterdikleri misafirperverliğin bir teşekkürü olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Bu baobab ağacı, Afrika’nın bir sembolüdür. Bu ağaç kurak iklimlerde yaşamını yüzyıllar boyunca sürdürür. Afrikalı çocuklar bu ağacın gölgesinde oyun oynar, ders çalışır. Sanatçılar çalışmalarında bu ağacı kullanır. Anneler, çocuklarına bu ağacın meyve ve yapraklarından yemek pişirir, köklerinden sağlıklı içecekler yapar" dedi.

Badaoui, Türkiye ile Zimbabve arasında elde edilen iyi ve güçlü ilişkilerin turizm, iş ve dostluk alanlarında uzun yıllar süreceğine olan inancını da dile getirdi.
Kaynak: İHA