Yahudi Yerleşimcilerin Filistinlilere Yönelik Saldırıları

Ramallah'taki Caniyye köyünde zeytin hasadı sırasında Yahudi yerleşimcilerin saldırısına uğrayan Filistinli çiftçiler yaralarını sarmaya çalışıyor Filistinli çiftçi Ebu Fuayda: 'Ellerinde keskin aletler olan 15 Yahudi yerleşimci bir anda etrafımızı kuşattı ve saldırmaya başladı'.

Batı Şeria'nın Ramallah kentinde bulunan Caniyye köyünde Yahudi yerleşimcilerin saldırısına uğrayan Filistinli çiftçiler yaralarını sarmaya çalışıyor.

AA muhabirine konuşan Filistinliler, zeytin hasadının başlamasıyla birlikte Yahudi yerleşimcilerin saldırılarının da arttığını belirtti.

Ramallah'ın kuzeybatısındaki Caniyye köyünde cumartesi günü Yahudi yerleşimcilerin saldırısına uğrayan Filistinli çiftçilerden Saad Ebu Fuhayda (33), hastanedeki yatağında yaşadıklarını anlattı. Ailesiyle zeytin topladıkları sırada bir anda Yahudi yerleşimcilerin saldırısına uğradıklarını söyleyen Ebu Fuhayda, 'Ellerinde kesici aletler olan 15 Yahudi yerleşimci bir anda etrafımızı kuşattı ve bize vurmaya başladı. Ben ve ailemden 3 kişi yaralandı. Bir kişinin kolunda ve ayağında kırıklar var. Diğerlerinin ise vücutlarında kırıklar ve ezikler meydana geldi. Ölümden döndük diyebilirim.' dedi.

Ebu Fuhayda, Yahudi yerleşimcilerin kendilerine saldırmakla yetinmediğini, giderken tarım aletlerini kırıp, mahsullerini de çaldığını söyledi.

- 'Bu açıkça öldürmeye teşebbüstür'

Caniye Köy Meclis Başkanı Nadir Dar Yusuf ise cumartesi yaşanan saldırının kendileri için ilk olmadığını her zeytin hasat mevsiminde benzer ihlalleri yaşadıklarını ifade etti. Yusuf, 'Köyün etrafı radikal Yahudilerin yaşadığı yerleşim birimleriyle çevrili. Yahudi yerleşimciler Filistinli çiftçileri korkutarak, bahçelerine gitmelerini engellemek ve buralarda yeni yerleşim birimi inşa etmek istiyor.' ifadelerini kullandı.

Ebu Fuhayda ailesinin maruz kaldığı saldırının 'kasten adam öldürmeye teşebbüs' olduğunu vurgulayan Yusuf, 'Vahşice işlenmiş bir saldırı söz konusu. Kesici aletle başından yaralanan var. Bu açıkça öldürmeye teşebbüstür.' diye konuştu.

- 'UCM'ye sunulmak üzere bu yıl içinde Filistinlileri hedef alan onlarca saldırıyı belgeledik'

Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Yerleriyle Mücadele Konseyi Başkanı Velid Assaf da son dönemde başta tarım arazileri ve zeytin bahçeleri olmak üzere Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere yönelik saldırılarında artış olduğunu dile getirdi. Assaf, 'İşgal yönetimi ve Yahudi yerleşimciler tarafından işlenen suçlar hakkında, Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) sunulmak üzere bu yıl içinde Filistinlileri hedef alan onlarca saldırıyı belgeledik.' dedi.

Assaf, İsrail askerlerini Yahudi yerleşimcilerin saldırılarına göz yummak ve onlara yardımcı olmakla suçladı.

Ramallah'ın kuzeybatısındaki Caniyye köyünde zeytin toplayan Filistinli çiftçiler cumartesi günü bir grup Yahudi yerleşimcinin saldırısına uğramıştı. Olayda aynı aileden 4 kişi yaralanmış, tarım araçları ve zeytin ağaçlarına da zarar verilmişti.

Etrafı beş Yahudi yerleşim birimi tarafından çevrili olan Caniyye köyündeki 15 bin dönüm zeytinlikten 10 bin dönümünün yerleşimcilerin eline geçtiği, kalan 5 bin dönümün ise bin 500 Filistinli çitçiye ait olduğu belirtiliyor.

Filistin Tarım Bakanı Ramiz Ubeyd daha önce yaptığı açıklamada, Batı Şeria'da 8,5 milyon yetişmiş, 2,5 milyon ise yeni ekilmiş zeytin ağacı olduğunu belirtmişti. Ubeyd, toplam 18 bin tonluk zeytin üretiminin 6 bin tonunun iç piyasaya, 12 bin tonunun ise yurt dışına pazarlandığını aktarmıştı.

Kaynak: AA