Türkiye-Cezayir Ticari İlişkileri

Arap Afrika Yatırım ve Kalkınma Merkezi Başkanı Butalibi: 'Görüşmelerde Türkiye pazarının, hurma, akıllı telefon, elektrikli ev eşyası gibi Cezayir ürünlerine açılması konusunu tartıştık. Türk iş adamları Cezayir ürünlerine ilgilerini ifade ettiler ve ithalat fikrine olumlu yaklaştılar' 'Cezayir'de yatırım veya ticaret yapmayı arzu eden Türk iş adamlarının elinde, karşılarına çıkacak bürokratik engelleri aşmak için anahtar olması gerekir ve biz de bu anahtarlardan biriyiz'

Cezayir'deki Arap Afrika Yatırım ve Kalkınma Merkezi Başkanı Emin Butalibi, Türkiye ve Cezayir arasındaki ticaret hacmini 4,3 milyar dolardan 6 milyar dolara yükseltmek istediklerini belirtti.

İstanbul'da AA muhabirine konuşan Butalibi, Cezayir ve Türkiye arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 2016'da 4,3 milyar dolar olduğunu bunu gelecek yıl 6 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Tüm Sanayici İş adamları Derneği (TÜMSİAD) gibi iş adamları heyetleriyle bir araya geldiklerini aktaran Butalibi, 'Görüşmelerde Türkiye pazarının, hurma, akıllı telefon, elektrikli ev eşyası gibi Cezayir ürünlerine açılması konusunu tartıştık. Türk iş adamları Cezayir ürünlerine ilgilerini ifade ettiler ve ithalat fikrine olumlu yaklaştılar.' dedi.

Cezayirli üreticilerin kendilerine yeni pazarlar aradıklarını söyleyen Butalibi, şu dönemde Afrika pazarının Cezayir özel sektörü için yabancı şirketlerle rekabet olmaması nedeniyle de öncelikli olduğunu, Cezayirli ithalatçıların kendileri için ikinci derecede önem taşıyan özellikle Ortadoğu olmak üzere Asya pazarlarına girmeye çalıştıklarını kaydetti.

Butalib, Cezayir'de yaklaşık 280 Türk şirketinin yatırımı olduğunu bunların özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösterdiklerini ve Türkiye'nin Cezayir'deki en büyük yatırımının Hiran'daki demir çelik fabrikası olduğunu ifade etti.

Cezayir'de yatırım yapmak isteyen iş adamlarının Arap Afrika Yatırım ve Kalkınma Merkezi veya diğer ilgili kuruluşlarla önlerine çıkacak zorlukları aşmak için iletişime geçmelerini isteyen Butalibi, 'Cezayir'de yatırım veya ticaret yapmayı arzu eden Türk iş adamlarının elinde, karşılarına çıkacak bürokratik engelleri aşmak için anahtar olması gerekir ve biz de bu anahtarlardan biriyiz.' diye konuştu.

Butalibi, ülkesinden imalat sanayi, gıda, inşaat, tekstil ve hizmet gibi sektörlerden 300'den fazla iş adamının MÜSİAD EXPO'da yer aldığını, Cezayir heyetinin fuar kapsamında düzenlenecek Kuzey Afrika ve Etiyopya'ya ilişkin bazı oturumlara katılacağını, ayrıca Ürdün ile Nijerya heyetleriyle de görüşmelerin planlandığını söyledi.

Cezayir'de 2011'de kurulan Arap Afrika Yatırım ve Kalkınma Merkezi bünyesinde 680 Cezayirli iş adamını barındırıyor.
Kaynak: AA