Minikler 'Yaşama Yol Verdi'

Sağlık Bakanlığının 112 Acil Servisi’nin gereksiz aranmasını önlemek ve ambulanslara yol verilme bilincini yaygınlaştırmak amacıyla düzenlediği ‘Yaşama Yol Ver’ Kampanyası kapsamında İlkokul öğrencilerine eğitim verildi. Minikler ekiplerin hazırladığı mizansen ile hem eğlendi hem öğrendi.

Sağlık Bakanlığının 2015 yılından beri 81 ilde 7’den 70’e sürdürdüğü “Yaşama Yol Ver” kampanyası Ankara’da bulunan Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası İlköğretim Okulu öğrencilerine anlatıldı. Proje kapsamında miniklere, 112 çalışanları tarafından “112 Acil Çağrı hattının gereksiz aranmasının önlenmesi” ve “Trafikte ambulansın geçiş önceliği” gibi konularda bilgiler verildi.

"Ana hedeflerimiz trafikte ambulansa yol verilmesi ve 112 acil çağrı hattının gereksiz meşgul edilmemesi"

Ankara İl Ambulans Servisi Başhekimliği Başhekim Yardımcısı Tuba Yiğit, projenin 2015 Ekim ayından itibaren sürdürüldüğünü belirterek, “Sağlık Bakanlığımız tarafından yürütülen bir kampanya ‘Yaşama Yol Ver’ kampanyası 2015 Ekim itibariyle başlayan bir kampanya bu kampanyanın ayaklarından biriside ‘Minik 112’, bu kapsamda ilköğretim çağındaki çocuklarımıza 112 Acil Sağlık Hizmetleri konusunda bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Ana hedeflerimiz trafikte ambulansa yol verilmesi ve 112 acil çağrı hattının gereksiz meşgul edilmemesi” şeklinde konuştu.

"Küçük yaş grupların da oyunlaştırarak eğitimler veriyoruz"

Proje kapsamında miniklerin 112 Acil Sağlık Hizmetleri konusunda bilinçlenmesine yönelik sunumların ve etkinliklerin uygulandığına dikkat çeken Yiğit, “Çocukların yaş gruplarına göre program hazırlıyoruz. Bakanlığımız tarafından hazırlanan sunumlar var. O sunumların içeriğinde öncelikli olarak 112 nedir?, Ne iş yapar?, 112’de kimler çalışır?, 112’de kullanılan ambulansların çeşitleri nelerdir?, acil durumlar nelerdir? Bu çok önemli bizim için. Acil durumları çocukların ayırt edebilmesi, 112 hattının gereksiz meşgul edilmemesi açısından önem arz ediyor. Bu konulara ağırlık veriyoruz. Daha küçük yaş grupların da oyunlaştırarak eğitimler veriyoruz. Acil durumlarda neler yapmaları gerektiğini anlatıyoruz. Genellikle onları oyunların içine dahil ediyoruz. Bir vaka senaryosu yapıyoruz. Acil bir durum oluşturuyoruz. Mesela bayılma, düşme gibi olabilir. Bu durumda neler yapmaları gerektiğini oyunlaştırarak anlatıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yaşama Yol Ver” kampanyası kapsamında miniklerin dışında büyüklere yönelik eğitim etkinliklerinin de olduğunu kaydeden Yiğit, “Servis ve taksi şoförlerimize bununla ilgili eğitimler verip, araçlarına asmasını istediğimiz sloganlarımızın yer aldığı görsellerimiz mevcut. Özellikle trafikte onların çok desteğine ihtiyacımız oluyor. Bunun dışında AVM’lerde, kalabalık alanlarda stantlar kurarak erişkinlere bilgilendirme yaparak Bakanlığımızın hazırladığı hediyelerden dağıtıyoruz” dedi.

Şimdiye kadar “Minik 112” kapsamında 100 bin öğrenciye bu eğitimlerin verildiğine dikkat çeken Yiğit, hedefin ise 2017 yılı sonuna kadar Ankara ilindeki okulların yüzde 80’ine ulaşmak olduğunu söyledi.

Yiğit, verilen eğitimler sonrasında 112’ye gelen çağrı sayılarında düşme olduğunu belirterek, çocuklardan çok güzel geri bildirim aldıklarını trafikte anne ve babalarına uyarıda bulunduklarını kaydetti.

Minikler oyunlarla öğrendi

112 Sağlık Ekip çalışanları tarafından düzenlenen mizansenler ile minikler hem oynadı hem öğrendi. Düzenlenen mizansenler içerisinde bayılma anından ve yoldan ambulans geçişi sırasında neler yapmaları gerektiğine dair eğitimler miniklere oyunlar yoluyla öğretildi. Minikler verilen eğitimlerle hem eğlendiklerini hem de acil bir durum olduğunda neler yapmaları gerektiği konusunda bilinçlendiklerini dile getirdi.
Kaynak: İHA