Mardin'de 'Kartal Yuvası' Heyecanı

Mardin’de “Kartal yuvası” olarak bilinen ve yaklaşık 30 yıldır ziyarete kapalı olan Mardin Kalesi’nin turizme açılacak olması kentte büyük heyecan uyandırdı.

Mardin'de 'Kartal Yuvası' Heyecanı
Mardin’de, “Kartal yuvası” olarak da bilinen ve yaklaşık 30 yıldır ziyarete kapalı olan Mardin Kalesi, turizme kazandırılacak. Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve Artuklu döneminin en büyük eserlerinden biri olan bin 200 metre yükseklikteki kalede 4 yıl önce başlatılan çalışmaların bir bölümünün yakında tamamlanması planlanıyor. Hazineye ait olan ancak askeri bölge yapılan alan, Mardin Müze Müdürlüğü’nün arkeolojik kazı çalışmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilecek. Turizme açılması için düzenlemelerin büyük bölümünün tamamlandığı kaledeki arkeolojik kazı çalışması 7 yıl sürecek. Kale kısmen açılacağı için kazı, bundan olumsuz etkilenmeyecek.

“Hızlandırılmasını bekliyoruz”

Birinci Cadde esnafından Said Erkar, “Kale, turizme açılırsa Mardin kazanır, Türkiye kazanır. İnsanlar kaleye çay, kahve içmeye en azından bir hava almaya çıkar. Mardin’in en güzel yeridir, turizme açılması gerekiyor. Yetkilerinden bu işi hızlandırmalarını istiyoruz” dedi.

“Uzun zamandır bekliyorduk”

Mardin Kalesi’nin bir an önce açılması gerektiğini belirten Mahsum Dağ, “Yıllardır orası kapalıdır, birçok insan oraya çıkma istiyor fakat kapalı olduğu için çıkamıyor. Artık kalenin açılması lazım, uzun zamandır bekliyorduk. Kale’nin Mardin turizmine çok büyük katkısı olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

“30 yıllık hasret sona erecek”

Uzun zamandır Kale’nin turizme açılması için çalışmaların yapıldığını ve bunu yakından takip ettiklerini aktaran turizm işletmecisi İsmail Sincar ise şunları söyledi:

Mardin Kalesi, kentin en önemli değerlerinden birisidir. Tüm esnaf ve turizmciler, kalenin açılmasını bekliyor. Turistlerin en çok sordukları soru Mardin Kalesi’ne nasıl çıkabilirizdir. Kalenin açılmasıyla kentte büyük bir turist sirkülasyonu olacak. Turist gelince de esnaf kazanacak, Mardin kazanacak, ülke kazanacak. Son zamanlarda kentin üzerindeki olumsuz bulutlar da dağılmış olacak. İnşallah yakın zamanda kale açılacak, 30 yıllık hasret sona erecek.”
Kaynak: İHA