Macaristan'da Anayasa Değişikliği Teklifi Reddedildi

Sığınmacıların Macaristan'a kabul edilmemesi için yapılan oylamada üçte iki çoğunluk sağlanamadı.

Sığınmacıların ülkeye kabul edilmemesi için Macaristan Ulusal Meclisi'nde oylanan anayasa değişikliği teklifi reddedildi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, ''Serbest dolaşım hakkına sahip olanların dışında yer alan yabancı topluluk ve yabancı vatandaşlar Macaristan'a zorla yerleştirilemez. Macaristan'da, Macar makamları tarafından tek tek değerlendirilen başvurular neticesinde bu hak verilir.'' şeklindeki anayasa değişiklik teklifinin oylamasında üçte iki çoğunluk sağlanamadı.

199 sandalyeli ulusal mecliste tasarının kabul edilmesi için 133 evet oyu gerekirken, bu rakam 131'de kaldı. Ana muhalefetteki Macaristan Sosyalist Partisi (MSZP), Macar Yeşiller Partisi (LMP) ve Jobbik oy kullanmadı. Mecliste yer alan bağımsız 3 milletvekili ise değişikliğe karşı oy kullandı.

Avrupa Birliği (AB) kotaları çerçevesinde payına düşen bin 294 sığınmacıyı kabul etmek istemeyen Macaristan'da 2 Ekim'de düzenlenen ve halka, 'AB'nin, Macar vatandaşı olmayan kişileri, Ulusal Meclisin onayı olmadan Macaristan'a yerleştirmesine karar vermesini kabul ediyor musunuz?' sorusunun yöneltildiği referandum, katılımın yüzde 50'nin altında kalması nedeniyle geçersiz sayılmıştı.

Başbakan Orban, ülkede sığınmacı konusunda düzenlenen ve katılımın yüzde 50'nin altında kaldığı halk oylamasının sonucunun anayasaya kaydedilmesi gerektiğini söylemişti.
Kaynak: AA