Kolombiya Hükümeti İle ELN Arasında Barış Görüşmeleri

ELN'nin askeri ve siyasi yöneticisi Bautista, eski kongre üyesi Sanchez'in serbest bırakılması için örgütün iki militanının salıverilmesi gerektiğini savundu.

Kolombiya hükümetiyle anlaşma masasına oturmak isteyen isyancı grup Ulusal Kurtuluş Ordusu'nun (ELN) askeri ve siyasi yöneticisi Nicolas Rodriguez Bautista, örgütün, eski kongre üyesi Odin Sanchez'i serbest bırakması için ELN'nin iki militanının hükümet tarafından affedilmesi şartını öne sürdü.

Gabino ismiyle bilinen Bautista, ELN'nin yayın organına verdiği demeçte, Kolombiya hükümetiyle örgüt arasında 6 Ekim'de Venezuela'da bir anlaşma yapıldığını ve bu anlaşma uyarınca ELN'nin iki militanın affedilmesi gerektiğini savundu. Bautista, 'Hükümet söz verdiği gibi, şu anda tutuklu olan iki ELN militanını salıverir ise biz de Odin Sanchez'i serbest bırakmaya hazırız.' ifadesini kullandı.

Kolombiya basınında da Bautista'nın, hükümet tarafında serbest bırakılması gerektiğini öne sürdüğü militanların, Juan Carlos Cuellar Victoria ile Wigberto Tomas Chamorro Acosta olduğu haberlerine yer verildi.

Haberlerde, ELN'nin siyasi sözcüsü olan Victoria'nın, hala Medellin kentinde Bellavista cezaevinde tutuklu bulunduğuna, diğer isim Acosta'nın örgütün üst düzey yöneticilerinden Antonio Garcia'nin kardeşi olduğu belirtildi.

Ekvador'un başkenti Quito'da yapılması beklenen barış görüşmelerinde ELN adına müzakere heyetinin başında bulunan Pablo Beltran, geçen hafta katıldığı bir radyo programında, Sanchez için her iki taraftan heyetlerin yanı sıra Katolik Kilisesi ve garantör ülkelerin temsilcilerin bulunduğu bir komisyon kurulduğunu, eski kongre üyesinin gelecek hafta serbest bırakılmasının beklendiğini söylemişti.

ELN'nin 7 aydır elinde tuttuğu Odin Sanchez, örgütün daha önce kaçırdığı kardeşi ve Choco eyaletinin eski yöneticisi olan Patrcinio Sanchez'in hastalanması üzerine örgüte teslim olarak kardeşinin serbest kalmasını sağlamıştı.

Kolombiya hükümeti adına görüşmelere katılacak heyetin başında bulunan eski Tarım Bakanı Juan Camilo Restrepo, görüşmelerin başlaması için Sanchez'in serbest bırakılmasının şart olduğunu açıklamış, Restrepo'ya sosyal medya hesabından yanıt veren örgüt ise Restrepo'nun açıklamalarının görüşmeleri zedeleyeceğini ileri sürmüştü.

Öte yandan, Kolombiya hükümeti ile ELN arasındaki barış görüşmelerinin, Ekvador, Şili, Küba, Norveç, Venezuela ile Brezilya'nın gözlem ve garantörlüğünde yapılması planlanıyor.

Kolombiya'nın ikinci büyük solcu gerilla örgütü olan ELN, 29 Eylül'de sosyal medya hesabı üzerinden hükümetle arasındaki olağanüstü farklılıkların üstesinden gelmeye ve barış görüşmelerini başlatmaya hazır olduğunu duyurmuştu. Resmi barış görüşmelerinin 27 Ekim'de Ekvador'da başlayacağı açıklanmıştı.
Kaynak: AA